Cea de-a doua zi de Crăciun a înregistrat două intervenții ale pompierilor în județ, amblele având aceași cauză: coșul de fum defect.
Primul eveniment s-a produs în jurul prânzului, la Malu:
”Casa unei familii din localitatea Malu a fost în pericol, în această dimineață, din cauza unui incendiu izbucnit în pod.
La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Giurgiu, cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD.
Pompierii au constatat faptul că incendiul se manifesta în două dintre camere, iar podul era inundat cu fum. Au ars tavanele, pe o suprafață de aproximativ opt mp, s-au deteriorat circa patru mp din acoperiș și mobilier.
Cauza probabilă de producere a incendiului a fost coșul de fum deteriorat.”
La câteva ore, era anunțat un alt incendiu, de data acesta, la Braniștea:
”Un alt incendiu s-a produs, în această după-amiază, având drept cauză probabilă coșul de fum deteriorat. Pompierii au fost chemați în ajutor în localitatea Braniștea, după ce proprietarii casei au văzut că ardea mocnit tavanul în jurul coșului de fum.
La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Giurgiu, cu două autospeciale de stingere.
Aceștia au intervenit rapid și au salvat locuința.
A ars tavanul unei camere, pe o suprafață de aproximativ trei mp și s-au deteriorat doi pereți.
Pentru înlăturarea pericolului de incendiu care poate apărea pe timpul exploatării coşurilor de fum, trebuie adoptate măsuri care să asigure:
– verificarea coşurilor de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.);
– curățarea periodică a coșurilor de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;
– tencuirea şi văruirea părţii din pod a coşului de fum, în scopul detectării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc.);
– îngroșarea zidăriei coşului la trecerea prin planşee, lăsându-se un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;
– păstrarea distanţei dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.
De asemenea, pentru prevenirea intoxicaţiilor se recomandă montarea unor detectoare speciale în locuințe, în vederea semnalizării din timp a utilizatorilor referitor la eventualele acumulări de fum și gaze toxice.”