La începutul săptămânii, reprezentanţii Primăriei Giurgiu primeau Premiul de Excelenţă în sisteme de încălzire, în cadrul Galei Asociaţiilor Municipiilor din România, municipiul Giurgiu fiind nominalizat la această categorie alături de Botoşani şi Focşani.
Dat fiind faptul că, în ultimii ani, CET-ul – adică sistemul de încălzire centralizată – pierde constant teren în faţa centralelor termice de apartament cu alimentare pe gaze, mulţi s-au întrebat care a fost, concret, motivul pentru care Giurgiu a primit acest poremiu.
Explicaţia vine din partea viceprimarului Ion Dragomir, cel care a şi primit – ca repprezentant al Primăriei Giurgiu – premiul menţionat anterior:
„Viceprimarul municipiului Giurgiu, Ion Dragomir, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că toate punctele termice din oraş sunt monitorizate în timp real ca urmare a implementării unui program online, astfel încât temperatura şi presiunea agentului termic pot fi verificate pe loc, iar pierderile din sistemul centralizat de încălzire au fost eliminate.
„Punctele termice din oraş sunt monitorizate în timp real ca urmare a implementării unui program on-line de monitorizare a punctelor termice. Fondurile pentru finanţarea acestui program de modernizare şi monitorizare au venit de la Ministerul Dezvoltării care a asigurat suma de cinci milioane de lei şi din fonduri proprii ale Primăriei municipiului Giurgiu, în sumă totală de două milioane de lei’, a declarat Ion Dragomir.
El spune că implementarea acestui program în municipiu a durat trei ani de zile, iar prin monitorizare, în urma introducerii în sistem a punctelor de termoficare, utilizatorii pot verifica în timp real presiunea şi temperatura agentului termic furnizat în sistem centralizat.
„Unul dintre cele mai mari beneficii ale modernizării sistemului de transport al agentului termic este diminuarea costurilor. Practic am redus pierderile pentru că acele conducte supraterane de alimentare cu agent termic în sistem centralizat din oraş au fost înlocuite cu unele subterane’, a adăugat viceprimarul municipiului.
În final, viceprimarul a spus că implementarea acestui sistem de monitorizare a adus municipiului Giurgiu şi „un premiu de excelenţă oferit de Asociaţia Municipiilor din România, municipiul Giurgiu fiind desemnat câştigător la acest capitol din 109 municipii din ţară”.
În oraşul Giurgiu sunt 26 de puncte termice care asigură furnizarea agentului termic în sistem centralizat pentru aproximativ o sută de asociaţii de proprietari.” (www.agerpres.ro)