26 noiembrie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

PNL, DESPRE ORDONANȚELE DE URGENȚĂ EMISE MARȚI SEARĂ

Acuzat de emiterea unui număr prea mare de ordonanțe de urgență într-o singură ședință – cea de marți, 4 februarie –  Guvernul Orban – prin vocea premierului, dar și miniștrilor săi – detaliază aceste acte normative, menționând, de la început, că cele 25 de ordonanțe erau necesare pentru rezolvarea unor probleme urgente ale românilor.

”Premierul Ludovic Orban: ”Emiterea acestor ordonanţe de urgenţă s-a făcut în deplină transparenţă şi nu au fost ordonanţe de urgenţă care să îi scape pe puşcăriabilii din PSD, ci sunt ordonanţe de urgenţă care rezolvă problemele României şi ale românilor.”

  • Ministrul Educației și Cercetării, Monica Cristina Anisie, a anunțat aprobarea unei ordonanțe prin care profesorii iau salarii mărite din această lună, dar și din septembrie.
  • O altă ordonanță prevede decontarea navetei elevilor, pentru distanțe de până la 50 de kilometri.
  • Guvernul a aprobat extinderea programului „Masă caldă” la 65.000 de elevi, prin triplarea numărului de școli unde se aplică.
  • Ministrul de Interne, Ion Marcel Vela, a anunțat adoptarea unei ordonanțe privind stocurile de urgență medicală pentru epidemii. Cele 16 aeroporturi internaționale din țară vom avea scannere termice pentru pasageri.
  • A fost adoptată și OUG privind alegerile parlamentare, care prevede că alegătorii pot vota în orice localitate, pe liste suplimentare. Până acum alegătorii își puteau exprima votul la parlamentare doar în circumscripția (județul) în care își au domiciliul. OUG vine să faciliteze exercitarea dreptului de vot pentru românii din străinătate, prin extinderea zilelor de votare pentru vineri, sâmbătă și duminică.
    Este dublat numărul de parlamentari pentru Diaspora (de la 2 la 4 senatori/ de la 4 la 8 deputați.
  • De asemenea, a fost reglementat transportul cu trotinete electrice pe străzi. Conducătorii trotinetelor trebuie să aibă cel puțin 14 ani, să poarte căști de protecție, iar viteza nu poate fi mai mare de 25 km/oră.
  •  Executivul a adoptat o OUG prin care serviciile medicale din cadrul programelor naționale de sănătate se pot derula și la spitale private. Pacienții pot alege medicul și spitalul în funcție de preferința și nivelul de încredere pe care îl au. Decontarea se va realiza în același regim, din bugetul de sănătate, indiferent dacă este vorba de un spital/clinică de stat sau privată.
    Prin modificările aprobate pacienții NU vor plăti nimic dacă vor alege să se trateze într-un spital privat sau într-unul de stat, iar numărul vieților salvate va fi în creștere.
  • Guvernul a aprobat un program național prin care 200.000 de locuinţe care se încălzesc cu lemne vor fi racordate la gaz metan. Programul naţional aprobat are o valoare de 500 milioane de euro.
  • De asemenea, programul Prima Casă continuă și în 2020, se pastrează condițiile și bugetul anunțat – 2 miliarde de lei.
  • O altă ordonanță prevede reducerea structurii de personal a ANAF cu peste 2.000 de posturi, de asemenea, eliminarea a 35 de posturi de conducere, iar din patru vicepreşedinţi rămân trei.
  •  Guvernul a adoptat o hotărâre care simplifică acordarea biletelor de tratament balnear pentru pensionari. De această hotărâre ar urma să beneficieze aproximativ 200.000 de pensionari.
  • Guvernul a aprobat, prin ordonanţă de urgenţă, acordarea unui ajutor de salvare pentru Complexul Energetic Oltenia şi pentru compania TAROM.
  • Guvernul a aprobat prin ordonanţă de urgenţă operaţionalizarea completurilor de judecată specializate pe achiziţii publice, a anunţat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Ioan Boloș.
  • Un alt proiect instituie norme exprese potrivit cărora numirea şi eliberarea din funcţie a ofiţerilor şi agenţilor de poliţie judiciară se realizează în condiţiile Statutului poliţistului.”

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER