27 iulie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

PODUL SUSPENDAT DE LA BRĂILA – UNA DIN REALIZĂRILE MANDATULUI LUI RĂZVAN CUC LA MINISTERUL TRANSPORTURILOR

Deşi a fost criticat în multe rânduri de premierul Tudose, reliazările lui Răzvan Cuc la Ministerul Transporturilor încep să se vadă, după ce acesta şi-a depus demisia. Faptul că, la preluarea conducerii Ministerului, acesta a găsit numeroase proiecte uitate sau blocate şi a reuşit să le deblocheze începe să dea rezultate.

Iar un prim exemplu este realizarea podului suspendat de la Brăila, un proiect demarat în urmă cu 20 de ani, pe care Răzvan Cuc a reuşit să îl deblocheze, să parcurgă paşii legali, astfel încât acum se cunosc, deja, constructorii, care au câştigat licitaţia organizată de Ministerul Transporturilor, în mai 2017, adică în mandatul lui Răzvan Cuc.

Iată, însă, concret, care a fost cronologia acestui proiect – un proiect în valoare de 500 milioane euro – despre care jurnaliştii de la hotnews spun: „Promis in repetate randuri de toate guvernele care s-au perindat la conducere in ultimii 20 de ani, proiectul are finalizat Studiul de Fezabilitate din 2016 si vine la pachet cu peste 20 de km de drum de legatura construiti de la zero, de-o parte si de alta a Dunarii”.

 Cronologia proiectului: 

1996 – Studiu de prefezabilitate care a avut la baza un studiu din 1986 ce a analizat trei amplasamente pentru constructia Podului peste Dunare in zona Braila

1997 – Actualizare a studiului din 1996, ca urmare a Planului de Amenajare a Teritoriului Judetean Braila

2001 – Studiul „Constructia unui Pod peste Dunare in zona Braila”, elaborat de JETRO (Japan External Trade Organization), in colaborare cu S.C. IPTANA S.A. Bucuresti, in vederea obtinerii unui imprumut de la statul Japonez.

2003 – Studiul de fezabilitate elaborat de S.C. IPTANA S.A dupa normele romanesti, cu obtinerea unor acorduri si avize

18 iunie 2014 – A fost lansata licitatia pentru „Reactualizare Studiu de Fezabilitate pentru Pod suspendat peste Dunare in zona Braila”. Valoarea estimata: 10,65 milioane de lei (fara TVA)

24 octombrie 2014 – Au fost depuse noua oferte la licitatie.

28 aprilie 2015 – A fost atribuit contractul catre ISPCF + PEGASO INGEGNERIA (loc 1) cu oferta de 5.635.643,87 RON (fara TVA).

27 octombrie 2016 – SF-ul este aprobat in cadrul Comitetului Tehnico – Economic al CNAIR

22 martie 2017 – SF-ul este aprobat in Comitetul Tehnico – Economic al MT

18 aprilie 2017 – CNAIR SA a transmis Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice, Documentatia de Atribuire pentu executia unui Proiect care cuprinde Podul suspendat peste Dunare, in zona Braila. Dupa obtinerea validarii, CNAIR SA urmeaza sa publice Anuntul de Participare pentru lansarea licitatiei publice.

2 mai 2017Constructia Podului peste Dunare de la Braila, scoasa la licitatie: 500 de milioane de euro, un an si jumatate proiectarea, trei ani executia 

„Dupa ce va fi construit, Podul suspendat de la Braila se va numara printre primele cinci poduri din Europa, ca deschidere centrala (1.120 metri). Cu o valoare pentru proiectare si executie  de 2.025.494.965 Lei fara TVA (aproximativ 500 de milioane de euro), acesta reprezinta cel mai mare contract pentru un proiect de infrastructura, atribuit in ultimii 27 de ani”, anunta CNAIR.

Contractul va fi atribuit in baza celui mai bun raport calitate-pret, iar durata acestuia va fi de 114 luni. Astfel 18 luni sunt alocate proiectarii, 36 de luni executiei  lucrarilor iar perioada de garantie va fi de minim 60 de luni.

22 august 2017 – Au fost depuse doua oferte pentru realizarea podului peste Dunare, contract estimat la 525 milioane de euro:

– asocierea Astaldi SpA (Italia) – IHI Infrastructure Systems (Japonia)

– asocierea China Communication Construction Company Ltd (China) – China Road and Bridge Corporation (China) – Eptisa Servicios de Ingenieria SL (Spania) – Euro Construct Trading ’98 SRL (Romania) – CCCC Second Harbour Engineering Co Ltd (China) – CCCC Highway Consults Co Ltd (China)

20 octombrie 2017 – Asocierea Astaldi – IHI Infrastructure Systems a fost declarata castigatoarea contractului pentru proiectarea si executia Podului suspendat peste Dunare in zona Braila, cu o valoare de 1.995.932.260,25 lei, fara TVA (circa 433 de milioane de euro). (www.hotnews.ro)

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER