Fenomenul migraţionist în zona de responsabilitate a ITPF Giurgiu s-a caracterizat prin trecerea ilegală a frontierei săvârșită în tentativă/formă consumată atât prin ascunderea persoanelor în mijloace de transport sau varientarea punctelor de frontieră, cât şi prin folosirea documentelor de călătorie false sau falsificate.
În perioada ianuarie-septembrie 2024, în urma acţiunilor de supraveghere şi control, poliţiştii de frontieră au depistat în zona de competenţă, 299 de persoane care au încercat sa treacă ilegal frontiera de stat, în creștere față de aceeași perioadă a anului trecut, când au fost depistate 271 de persoane, cele mai multe dintre acestea fiind depistate în zona de competență a Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Dolj (236 de persoane), și a Sectorului Poliției de Frontieră Giurgiu (54 persoane).
Dacă ne raportăm la cetăţenia persoanelor depistate, majoritatea provin din Irak, Siria, Palestina, Egipt, Afganistan.
În toate cazurile persoanele depistate au fost preluate de către autorităţile de frontieră bulgare în baza acordului dintre cele doua state.
Pentru gestionarea fenomenului migrației ilegale, la nivelul instituției au fost aplicate măsuri diverse în vederea limitării numărului de persoane care intenționau să intre în țară prin trecerea ilegală a frontierei, constând în alocarea de tehnică nouă, întărirea dispozitivelor de control de la frontiera cu Bulgaria, creșterea numărului de patrule si asigurarea echipamentelor de supraveghere necesare, supraveghere aeriană și acțiuni în sistem integrat cu alte structuri ale ministerului.
Menționăm faptul că la nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu există suficiente resurse tehnice pentru buna desfășurare a misiunilor de supraveghere, care pot opera pe toată raza de competență, ele fiind achiziționate de către Ministerul Afacerilor Interne.
DISPOZITIVE DE SUPRAVEGHERE CU TERMOVIZIUNE
BINOCLU
Cel mai important aspect este acela că binoclul poate face atât fotografii dar şi înregistrări, atât pe modul normal cât şi în sistem termic, iar imaginile pot fi transmise către structurile operative şi de coordonare ale Poliţiei de Frontieră care le analizează şi care le pot exploata în interes operativ.
Acesta este un dispozitiv mobil, care oferă aproape aceleaşi capabilităţi ca o autospecială cu termoviziune, dar cu care se poate interveni cât mai aproape de linia de frontieră, respectiv de fluviul Dunărea, ele fiind folosite la frontiera cu Bulgaria
Binoclul poate fi folosit atât pe timp de zi cât şi pe timp de noapte şi oferă o calitate excepțională a imaginii chiar și în condiții meteorologice nefavorabile (ceață, smog, ploaie) aspecte foarte importante în activitatea Poliţiei de Frontieră, pentru că noi, poliţiştii de frontieră ne desfăşurăm activitatea în orice fel de condiţii.
Un alt aspect foarte util în activitatea noastră este faptul că poate fi utilizat atât la temperaturi foarte scăzute, de până la -35 °С, precum şi la temperaturi foarte ridicate, de până la +50 °С
DRONA
Dronele utilizate pentru supravegherea frontierei de stat a României, cum ar fi cele din seria Matrice 30T, sunt echipamente avansate destinate monitorizării și colectării de informații atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte. Aceste drone sunt echipate cu camere de înaltă rezoluție, senzori termici și alte sisteme sofisticate care le permit să detecteze și să urmărească mișcările din zonele de frontieră în orice condiții meteorologice.
Pentru operațiunile de zi, ele folosesc camere optice performante care oferă imagini clare și detalii precise, permițând identificarea vehiculelor, persoanelor sau altor activități suspecte. Noaptea, dronele sunt dotate cu senzori infraroșu și camere termice, ce detectează diferențele de temperatură și permit identificarea obiectelor sau persoanelor, chiar și în întuneric total.
Aceste drone joacă un rol crucial în monitorizarea și prevenirea activităților ilegale la frontieră, precum traficul de migranți / persoane, contrabanda sau alte încălcări ale regimului juridic de frontieră. Datorită mobilității lor ridicate și a capacităților de zbor autonom, ele oferă o acoperire extinsă și eficientă, reducând necesitatea intervenției umane directe în zone periculoase sau greu accesibile.
Tehnologia integrată în aceste drone permite comunicarea în timp real cu unitățile de la sol, oferind informații rapide și precise pentru intervenții imediate.
AUTOSPECIALA CU TERMOVIZIUNE
Autospecialele cu termoviziune utilizate de poliția de frontieră sunt echipamente esențiale pentru supravegherea și monitorizarea frontierelor. Ele permit detectarea căldurii emise de oameni și vehicule, chiar și în condiții de vizibilitate redusă (noapte, ceață, ploaie), oferă imagini clare, care ajută la identificarea obiectelor și persoanelor de la distanțe mari.
Autospecialele sunt concepute pentru a opera în diferite tipuri de teren și condiții meteorologice.
Aceste autospeciale contribuie semnificativ la securizarea frontierelor și la prevenirea activităților ilegale.
CAZURI SEMNIFICATIVE
*Grup de șase migranți depistați de polițiștii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu, pe raza localității Gostinu
La data de 17.10.2024, în jurul orelor 17:00, polițiștii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu, în timpul unei misiuni pe linia prevenirii și combaterii migrației ilegale, au descoperit și reținut un grup de șase migranți, în zona localității Gostinu, județul Giurgiu.
Polițiștii de frontieră au observat cu ajutorul echipamentelor din dotare, traversând fluviul Dunărea, o ambarcațiune care transporta mai multe persoane. Ulterior ajungerii la mal, acestea au fost interceptate de colegii noștri. Cu ocazia cercetărilor, persoanele depistate au declarat verbal că sunt cetățeni sirieni.
Persoanele în cauză sunt cercetate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „trecere frauduloasă a frontierei de stat”, faptă prevăzută și pedepsită de art. 262, alin. 1 Cod Penal, acestea au fost predate predate în data de 18.10.2024, în baza Acordului de readmisie, încheiat între România și Bulgaria, autorităților de frontieră din Republica Bulgaria.
*Grup de doisprezece cetățeni străini reținut la frontiera româno-bulgară
La data de 17.09.2024, polițiștii de frontieră din cadrul Serviciilor Teritoriale ale Poliției de Frontieră Teleorman și Giurgiu, au executat o acțiune comună pe linia prevenirii și combaterii migrației ilegale în zona de competență a Sectorului Poliţiei de Frontieră Zimnicea.
Astfel, în jurul orei 23.00, polițiștii de frontieră au observat cu ajutorul tehnicii din dotare traversând fluviul Dunărea, două ambarcațiuni cu motor care transportau mai multe persoane. Ulterior ajungerii la mal, persoanele au fost îmbarcate într-o autoutilitară.
În jurul orei 00.25, colegii noștri au interceptat și reținut grupul de persoane și șoferul autoutilitarei, care era un cetățean român, și i-au condus pe aceștia la sediul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Teleorman, în vederea continuării cercetărilor.
În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că grupul de persoane este format din unsprezece cetățeni sirieni și un cetățean afgan.
Şoferul, este cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de „trafic de migranți”, faptă prevăzută și pedepsită de art. 263, alin. 1 și 2 Cod Penal, iar cetățenii străini sunt cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „trecere frauduloasă a frontierei de stat”, faptă prevăzută și pedepsită de art. 262, alin. 1 Cod Penal.
În data de 19.09.2024, în baza Acordului de readmisie, încheiat între România și Bulgaria, cele doisprezece persoane au fost predate autorităților de frontieră din Republica Bulgaria.
ITPF GIURGIU