În fiecare an, la data de 19 martie, este sărbătorită Ziua Pașaportului Românesc. Această dată a fost aleasă pentru a aminti de anul 1912, când regele Carol I a promulgat, prin Înaltul Decret Regal nr. 1758, prima lege modernă referitoare la pașapoarte, denumită „Lege asupra pașapoartelor”.
La nivel international, importanţa pașaportului a fost subliniată în anul 1920, când la Conferinţa de pace de la Paris a Ligii Naţiunilor a fost stabilit primul set de standarde internaţionale pentru acest document.
De la scrisori redactate manual la documente de călătorie ce stochează date biometrice, paşaportul constituie unul dintre cele mai circulate documente la nivel international, purtând în paginile sale istoria civilizaţiilor trecute şi prezente.
În prezent, la nivel national, activitatea în acest domeniu este reglementată de Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, cu modificările şi completările ulterioare.
Analizele de specialitate arată că pașaportul românesc este unul dintre cele mai sigure documente de călătorie din lume și că peste 7.5 milioane de români dețin un pașaport.
Important de menționat este și faptul că începând cu luna iulie 2024 au apărut o serie de modificări legislative implementate în sistemul de pașapoarte, ca urmare a modificării și completării legislației specifice.
Acestea pot fi consultate accesând următorul link: https://www.prefectura.mai.gov.ro/modificari-legislative-implementate-in-sistemul-de-pasapoarte-ca-urmare-a-modificarii-si-completarii-legii-248-2005-privind-regimul-liberei-circulatii-a-cetatenilor-romani-in-strainatate/
În vederea adaptării la nevoile cetățenilor și a continuării demersurilor de modernizare și digitalizare a serviciilor publice oferite, începând cu data de 1 ianuarie 2025 interacțiunea cetățenilor cu structurile de pașapoarte a fost simplificată, astfel încât aceștia au posibilitatea de a opta pentru livrarea pașaportului simplu electronic, gratuit, la orice adresă de pe teritoriul României, nu doar la adresa de domiciliu.
De asemenea, pașaportul simplu electronic are un nou aspect, acesta integrând ca element distinctiv bujorul românesc – floarea națională a României.
La nivelul Serviciului Public Comunitar de Pașapoarte Giurgiu, în anul 2024 au fost soluționate peste 12.000 de cereri depuse de către cetățeni la ghișeul instituției, la oficiile consulare ale României în străinătate sau la alte servicii de pașapoarte din țară și au fost emise aproximativ 5.500 de pașapoarte.
Informații despre modalitățile de obținere a pașaportului, precum și alte informații utile referitoare la acest document, sunt disponibile pe pagina de internet a Instituției Prefectului – județul Giurgiu, la secțiunea ”Activități – Pașapoarte”.
Cu această ocazie, Serviciul Public Comunitar de Pașapoarte Giurgiu adresează mulțumiri cetățenilor pentru încrederea în serviciile publice pe care le prestează și reînnoiește angajamentul de a răspunde în continuare nevoilor acestora cu profesionalism și promptitudine.
Purtător de cuvânt al Instituției Prefectului – județul Giurgiu,
Teodora Nicolau