18 octombrie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

PREGĂTIRI PENTRU IARNĂ. PRIMUL PAS: STABILIREA PREȚULUI GIGACALORIEI

În ședința de miercuri, 29 august, consilierii locali au decis că giurgiuvenii care primesc energie termică de la CET vor plăti, din noiembrie, cu 8% mai mult decât în sezonul trecut.

Decizia a fost luată ca urmare a solicitării furnizorului de energie termică, care, la rândul său, a argumentat cererea de majorare a prețului gigacaloriei cu scumpirile de la gazul natural și majorarea salariului minim din ultimii ani. Concret, este vorba despre majorarea prețului la gazele naturale din ultimii 5 ani cu aproximativ 45%, creșterea salariului minim pe economie cu 237% în ultimii 5 ani și nu în ultimul rând creșterea ponderii pierderilor tehnologice în rețelele de transport și distribuție cu 45%, creștere generată de deconectarea masivă a consumatorilor de energie termică de la sistemul de încălzire centralizat.

Ca urmare a acestei decizii, de la 16 octombrie, gigacaloria va costa 416 lei. Prețul crește de la 383 lei, sumă stabilită în anul 2012.

Giurgiuvenii vor resimți, însă, această majorare doar la facturile din noiembrie și decembrie, pentru că, din ianuarie, scade TVA-ul la energia termică, iar majorarea aplicată în noiembrie va fi, practic, anulată.

”Trebuie să acceptăm acest punct de vedere al operatorului de energie termică, pentru că din anul 2012, de când a fost aprobat ultimul preț al gigacaloriei nu s-a mai adus nicio modificare. Cetățenii trebuie să aibă încredere pentru că TVA-ul la energia termică va scădea până la 9%, poate chiar 5%, această majorare resimțindu-se în facturile giurgiuvenilor doar în lunile noiembrie și decembrie ale acestui an,” a explicat primarul Nicolae Barbu.

Edilul a mai precizat că se mențin subvențiile acordate de administrația locală.

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER