20 aprilie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

PRIMĂVARĂ CAPRICIOASĂ: DE LUNI, COD GALBEN DE PLOI ABUNDENTE LA GIURGIU

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis duminică două avertizări Cod Galben de ninsori și ploi în toată țara în următoarele zile.

Astfel, începând de duminică după-amiază până luni după amiază sunt anunţate ploi sau ninsori în Banat, Crişana, Maramureş şi local în nordul şi vestul Transilvaniei. De luni după amiază, până miercuri seară, vor fi ninsori şi strat consistent de zăpadă la munte şi în Transilvania, viscol la altitudini de peste 1500 m, ploi şi ninsori abundente în Moldova, local ploi însemnate cantitativ în Oltenia, Muntenia şi Dobrogea.

Prima avertizare meteo cod galben intră în vigoare duminică, 14 martie, la ora 16:00, şi este valabilă până luni, 15 martie, la ora 14:00 şi anunţă ploi însemnate cantitativ, ninsori în zona înaltă de munte.

Zonele afectate vor fi Banat, Crişana, Maramureş şi local în nordul şi vestul Transilvaniei, unde temporar va ploua, iar la altitudini de peste 1700 metri în Carpaţii Occidentali şi la peste 1200 metri în nordul Carpaţilor Orientali, va ninge şi se va depune un strat nou de zăpadă. Cantităţile de apă vor depăşi local 20…25 l/mp şi izolat 30…35 l/mp. De asemenea, în vest şi la munte, temporar, vântul va avea intensificări, cu viteze în general de 45…60 km/h, spulberând zăpada pe crestele montane înalte.

A doua avertizare cod galben  intră în vigoare luni, 15 martie, la ora 14:00  şi este valabilă până miercuri, 17 martie, ora 20:00. Conform meteorologilor, fenomenele şi zone vizate sunt: ninsori şi strat consistent de zăpadă la munte şi în Transilvania; viscol la altitudini de peste 1500 m; ploi şi ninsori abundente în Moldova; local ploi însemnate cantitativ în Oltenia, Muntenia şi Dobrogea.

În intervalul menţionat, temporar vor fi precipitaţii în toate regiunile, local însemnate cantitativ în sud, est, centru şi la munte. Se vor acumula cantităţi de apă de peste 25…30 l/mp şi, pe arii restrânse, 40…60 l/mp. Vor fi ploi (mai ales averse cu descărcări electrice, luni după-amiază, în sud-est), ce se vor transforma treptat în lapoviţă şi ninsoare, luni spre marţi (15/16 martie), în toată zona de munte şi în Transilvania, unde stratul de zăpadă nou depus va fi consistent. În Moldova, la început vor fi ploi abundente, iar începând de marţi (16 martie) vor predomina ninsorile, însemnate cantitativ îndeosebi în zona deluroasă.

La munte, la peste 1500 m, vântul va avea intensificări cu viteze în general de 55…75 km/h, iar începând de marţi (16 martie), în special în Carpaţii Meridionali, rafalele vor depăşi 80…90 km/h, viscolind ninsoarea.

Meteorologii precizează că intensificări ale vântului se vor semnala, local şi temporar şi în Transilvania şi Moldova, dar la intensităţi mai reduse.

Și județul Giurgiu este inclus în regiunile pentru care a fost emis cel de-al doilea cod galben, fiind anunțate ploi însemnate cantitativ, ce vor aduce 25-30 litri/mp.

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER