20 mai 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

PROGRAMUL ”TOMATA” – UN SUCCES PENTRU LEGUMICULTORII GIURGIUVENI

Odată cu apariția HG148/2022 privind ajutorul acordat cultivatorilor de tomate în spații protejate, la nivelul județului Giurgiu au fost înscriși în Registrul de Evidență Unic pentru acest program 1580 de potențiali beneficiari.
Până în prezent, primele două etape (de verificare administrativă și de verificarea înființării plantației de tomate în spațiu protejat) au fost deja derulate.

Astăzi, 2 mai 2022, s-a efectuat prima verificare privind evaluarea producției înainte de recoltare, conform art. 12 al 1 din HG 148/2022.

Doi beneficiari din localitatea Colibași au făcut procedura de înștiințare cu notificare că încep astăzi recoltarea, iar echipa desemnată prin decizia directorului executiv al DAJ a fost prezentă la fața locului, pentru evaluare. Această operațiune s-a făcut conform procedurii transmise de Ministerul Agriculturii, Direcția de Inspecții, Verificare și Control, împreună cu toate precizările din actul normativ amintit anterior.

Ca urmare a evaluării producției, comisia DAJ Giurgiu a constatat faptul că se pot obține cantitățile minime prevăzute în HG 148 pentru a obține sprijinul acordat și prevăzut de lege.

Din cei 1580 de potențiali beneficiari, cei mai mulți sunt în localitatea Colibași – 812, dar și în localitățile Vărăști – 301, Comana – 120, Gostinari – 112 și Valea Dragului – 110.

Față de anul 2021, vorbim despre o creștere a interesului pentru a obține culturi de tomate în spații protejate, numărul cererilor fiind cu peste 500 mai mare. Îmbucurător este faptul că tot mai mulți tineri își manifestă dorința de a practica acest tip de legumicultură, de cele mai multe ori culturile lor transformându-se în adevărate afaceri, prin investițiile în modernizarea solariilor și a sistemelor de încălzire, atât de necesare în contextul schimbărilor climatice la care asistăm.

Direcția Agricolă Giurgiu

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER