13 aprilie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

PROIECT: CENTRU SPECIAL PENTRU ADULȚI CU AUTISM LA BOLINTIN

Adulții cu autism sever din județul Giurgiu vor putea beneficia  de servicii sociale în cadrul unui Centru multifuncțional cu terapii specifice și rezidențiale  care urmează să fie înființat în orașul Bolintin Vale, județul Giurgiu: între Consiliul Județean Giurgiu  şi Asociația NIA Neurodiversity Academy  a fost încheiat, în luna februarie 2023,  un acord de cooperare în vederea realizării  acestui proiect.

Conform acordului de cooperare, Centrul va fi înfiinţat pe un teren în suprafață de 10.000 mp, aflat în proprietatea publică a Județului Giurgiu, situat în intravilanul orașului Bolintin Vale, județul Giurgiu.

Am ales județul Giurgiu pentru acest proiect pilot pentru că aici am găsit multă deschidere și înțelegere,  atât la Consiliul Județean, cât și la D.G.A.S.P.C.  și la Primăria Bolintin Vale. Ne bazăm pe sprijinul  D.G.A.S.P.C. Giurgiu în identificarea potențialilor beneficiari, în principal adulți cu autism sever din comunități,  dar mă gândesc și la tineri cu autism aflați în faza de tranziție de la case de tip familial  la centre pentru adulți. Intenționăm ca până în martie 2025 să înființăm  pe  terenul pus la dispoziție de Consiliul Județean Giurgiu,  componente rezidențiale de mici capacități, de trei-patru locuri, iar capacitatea totală rezidențială în care vor fi oferite servicii sociale  să fie de 25 de locuri. Avem în vedere de asemenea și înființarea de ateliere protejate precum și oferirea de servicii educaționale, ocupaționale, alte terapii specifice  pentru adulții cu autism și alte dizabilități asociate din afara Centrului, în regim ambulatoriu, cu opțiune de masă și activități de socializare cu persoanele care locuiesc în Centru. Avem în vedere astfel și sprijinirea familiilor persoanelor cu autism pentru că, în lipsa unui suport medical şi terapeutic adecvat , familiile sunt cele care trebuie să găsească singure soluții, ceea ce  poate duce la degradarea calității vieții, nu numai  a adulților cu autism, ci și a membrilor familiilor acestora.Pentru inființarea centrului, avem în vedere  toate tipurile de finanțare existente și vom demara o campanie de atragere  de la persoane fizice şi juridice, instituții, fonduri europene care înțeleg și suin proiectele de tip social de acest gen”, a declarat Stana Moisescu, președinte al Asociației NIA Neurodiversity Academy.

În evidențele Direcției Generale de Asistență Socială si Protecția Copilulului Giurgiu se află 269 copii și 47 adulți diagnosticați cu autism și încadrați în grad de handicap .

 

D.G.A.S.P.C. Giurgiu

 

 

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER