18 octombrie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

PROIECT DE SCREENING PENTRU CANCERUL DE COL UTERIN DEMARAT ÎN JUDEȚUL GIURGIU

Prefectul judeţului Giurgiu, doamna Aneta Matei, a participat luni, 06 septembrie a.c., la evenimentul de lansare a proiectului Screening pentru Cancerul de Col Uterin şi Tratament Precoce (SCCUT) în judeţul Giurgiu.
Evenimentul a avut loc la Centrul Cultural Ion Vinea și s-a desfăşurat în paralel cu o amplă acțiune de testare e femeilor, derulată în cadrul Unitatii Mobile de Screening pentru Cancerul de Col Uterin.
Proiectul SCCUT este implementat de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” (INSMC), în parteneriat cu Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen FILIA, Fundația Renașterea şi Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate (SASTIPEN) și reprezintă un demers complex de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin, vizȃnd peste 170.001 de femei din regiunea Muntenia Sud (județele Argeş, Călăraşi, Dȃmboviţa, Ialomiţa, Giurgiu, Prahova şi Teleorman) provenind ȋn special din grupuri vulnerabile.
Contextul în care acest proiect a fost elaborat este acela al unei priorități strategice de sănătate publică: anual se înregistrează peste 3.300 de cazuri noi și peste 1.700 de noi decese prin cancer de col uterin. Cancerul de col uterin reprezintă principala cauză de deces la femeile de vârstă 15-45 ani, 1 din 5 femei testate va avea rezultat pozitiv HPV, dintre care 1 din 10 femei va dezvolta o leziune precanceroasă.
Reducerea poverii cancerului în populaţie prin depistarea în faze incipiente de boală și diminuarea pe termen mediu-lung a mortalităţii specifice prin intervenţii de screening organizat sunt obiective strategice în cadrul Strategiei Naționale de Sănătate 2014-2020. De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății, prin Strategia Globală de Eliminare a Cancerului de Col Uterin, recunoaște importanţa prevenției prin vaccinare și participare regulată la programe organizate de screening.
Proiectul Screening pentru Cancerul de Col Uterin şi Tratament Precoce (SCCUT) are ca principal obiectiv consolidarea programului național de screening pentru cancerul de col uterin, inițiat de Ministerul Sănătății în anul 2012, prin implementarea strategiei de testare pentru infecția persistentă cu HPV și formarea de parteneriate inovative cu societatea civilă pentru informarea, educarea și mobilizarea femeilor, în special din grupurile vulnerabile, privind importanța prevenției cancerului de col uterin.
”Doresc să vă mulțumesc pentru inițiativă, pentru acest eveniment important pentru sănătatea femeilor, pentru că v-ați îndreptat atenția către județul nostru.
Femeia secolului nostru are un job, și în afara lui este fiică, mamă și soție, și de cele mai multe ori, activitățile în care este angrenată zilnic o fac să lase spre finalul listei de priorități sănătatea proprie. Dar numai dacă este sănătoasă se poate ocupa și de toate celelalte, de aceea încurajez să se facă aceste teste. Vă doresc succes în această campanie, pentru că numai succesul dumneavoastră înseamnă liniștea și sănătatea doamnelor și domnișoarelor din județul nostru.”, a dorit să transmită prefectul judeţului Giurgiu, doamna Aneta Matei, cu ocazia evenimentului.
Instituția Prefectului Giurgiu

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER