18 octombrie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

SECRETARUL GENERAL ADJUNCT DIN MINISTERUL TRANSPORTURILOR – FABIAN ȚÎRCĂ – SPRIJIN PENTRU AFDJ GIURGIU

Construirea unui sediu adecvat pentru secția Giurgiu a AFDJ este doar unul din obiectivele numeroaselor proiecte aflate în derulare la această instituție.

Într-o recentă vizită la sediul AFDJ, secția Giurgiu, secretarului general adjunct al Ministerului Transporturilor, Fabian Țîrcă, i-au fost prezentate stadiile acestor proiecte, cel mai important vizând reabililitarea sediului, dar și a atelierului de lucru – atelier unic în țară, unde se realizează materiale necesare navigației pe Dunăre – geamanduri, panouri etc.

Practic, proiectul se referă la  patru obiective, după cum urmează:

– Cladire administrativă (P+1;P+2)

– Atelier de intretinere mijloace de semnalizare (AIRMS)

– Platforma

– Cheu acostare

La acest moment, după mai multe licitații, lucrările la clădirea administrativă sunt realizate în proporție de 95%, la fel ca și cele de la atelierul de întreținere, în timp ce la platformă, lucrările sunt realizate în proporție de 75%, iar la cheul de acostare – 55%.

Potrivit conducerii AFDJ, lucrările ar trebui finalizate până la începutul lunii octombrie, și, din discuțiile purtate cu constructorulul, vor fi recepționate și puse în funcțiune clădirea administrativă, atelierul și platforma.

Un alt aspect discutat cu conducerea AFDJ este cel legat de navele achizitionate in cadrul proiectelor finantate din programul CEF- FAIRwayDanube, un proiect ce are ca obiectiv implementarea MASTERPlanului Strategiei Europene a Dunarii.

AFDJ dispune de un buget  de circa 8.300.000 euro, iar prin acest proiect a fost achiziționată nava de semnalizare CONCORDIA EU 2019, construita la santierul ATG din Giurgiu,  care a intrat in dotarea AFDJ in anul 2019, este destinata interventiilor de reabilitare a senalului prin lucrari de semnalizare și a costat 3.300.000 euro.

O altă navă achiziționată prin același proiect este barca de masuratori hidrografice ARES, navă ce a intrat în posesia AFDJ, in anul 2018, cu pretul de aproximativ 430.000 euro.

Un alt proiect prin care s-a reușit dotarea AFDJ este proiectul SWIM, cu un buget de 12.200.000 euro, are ca obiectiv realizarea lucrarilor de dragaj capital pentru imbunatatirea conditiilor de navigatie prin deschiderea unor noi traiectorii sustenabile de senal, imbunatirea accesului in porturi si cresterea sigurantei navigatiei.

Lucrarile de dragaj se vor executa in zona punctului critic Bechet, zona portului Corabia si zona podului Calafat – Vidin.

Pentru executia acestor lucrari au fost achizitionate cinci nave tehnice, construite la santierul naval Giurgiu, cu un pret total de achizitie de aproximativ 9.300.000 euro. Navele au fost receptionate de echipa de proiect SWIM in octombrie 2019.

În discuțiile purtate recent cu conducerea AFDJ, secretarul general adjunct al Ministerului Transporturilor, Fabian Țîrcă, i-a asigurat pe șefii instituției de tot sprijinul său pentru finalizarea cât mai rapidă a proiectului vizând noul sediu, dar și pentru derularea celorlalte proiecte ale AFDJ.

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER