27 iulie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

RECOMANDĂRI PENTRU PERIOADA DE CANICULĂ – CUI FOLOSESC?

În fiecare vară, în perioadele caniculare, toate autorităţile se grăbesc să facă publice obişnuitele recomandări pentru astfel de perioade: „consumaţi lichide, evitaţi băuturile alcoolice şi cafeaua” şi, mai ales „nu ieşiţi din casă între orele 11 şi 18”.

În perioadele cu temperaturi ridicate – cum este şi cea pe care o traversăm acum – astfel de sfaturi şi recomandări sunt nelipsite pe toate canalele de comunicare, fie că vorbim de televiziune, radio ori mediul on-line.

Şi, totuşi, cui folosesc?

Dacă ieşi în oraş, terasele sunt pline „ochi”, toată lumea bea bere „la greu”. Vânzările supermarketurilor şi magazinelor de cartier „explodează” la capitolul „bere”.

Şi, la o bere la terasă, merge şi o cafea… Deci, cum e cu „evitaţi consumul de alcool şi cafea”?

Şi asta ar fi cum ar fi, dar mai rău e când, la cele mai fierbinţi ore ale zilei, dacă, totuşi, nu ai încotro şi trebuie să ieşi pe stradă, întâlneşti NUMAI oameni bătrâni şi bolnavi! Adică exact pe cei care, la acele ore, ar trebui să stea acasă, la umbră?

Parcă cineva le-ar spune: „acum e momentul să plecaţi la cumpărături!” Ori îşi aduc aminte, brusc, că… nu mai au pâine?

Şi atunci, de ce atâtea recomandări şi atâtea apeluri disperate ale medicilor şi autorităţilor? Că, oricum, cei mai vulnerabili nu le bagă în seamă, mergând pe principiul „mie nu mi se poate întâmpla”…

Asta, până când căldura necrutăţoare „îi pune jos” în plină stradă şi intră în scenă ambulanţele…

 

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER