24 iulie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

REVINE CARANTINA OBLIGATORIE! CUI SE APLICĂ MĂSURA LUATĂ LUNI DE CNSU?

În ședința din data de 26.10.2020 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență a fost adoptată lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Cei care sosesc din acestea vor fi supuși carantinei obligatorii.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de astăzi, 26.10.2020, Hotărârea numărul 50 privind aprobarea listei țărilor/zonelor de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea și clarificarea unor aspecte referitoare la aplicarea prevederilor HG nr. 856 din 14.10.2020 privind prelungirii stării de alertă și a măsurilor necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

 Pe lângă actualizarea listei cu statele și zonele de risc, hotărârea clarifică situațiile în care masca de protecție sanitară poate fi îndepărtată, respectiv în spațiu deschis, pentru perioade scurte de timp și doar dacă persoanele sunt în afara zonelor de trafic pietonal și pot respecta o distanță de cel puțin 2 metri față de alte persoane.

Documentul integral poate fi vizalizat Aici.

Lista țărilor pate fi vizualizată aici Aici.

Textul Hotărârii nr. 50

HOTĂRÂRE nr. 50 din 26.10.2020 privind aprobarea listei țărilor/zonelor de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea și clarificarea unor aspecte referitoare la aplicarea prevederilor HG nr. 856 din 14.10.2020 privind prelungirii stării de alertă și a măsurilor necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Având în vedere evoluția epidemiologică pe teritoriul României până la datade 25.10.2020, luând în considerare persistența unui număr crescut de persoane infectate pe teritoriul național, precum și apariția zilnică a unor cazuri noi de persoane infectate, aspecte care generează opresiune constantăasupra capacității de gestionare a unităților administrativ-teritoriale și a sistemului sanitar, în contextul necesității de creare a condițiilor socio-economice necesare relansării graduale a economiei naționale, concomitent cu menținerea unui nivel de alertă adecvat la nivelul componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) lit. c) și d) și art. 81 din OUG. nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situaţiilor deUrgenţă, cu modificările și completările ulterioare, în temeiul prevederilor art. 4 și art.11 alin. (1) din Legea nr. 136/2020 republicată, privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, art.9 alin. 1, art. 32 alin. 2, art. 37, art. 41, art. 42 alin. 1, art. 43 alin. 1, art. 44 alin.2 și 3, art. 45 alin.1 și art. 71 din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, ale art. 20 lit. l) din Ordonanța de urgenţă a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situaţiilor de Urgenţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 15/2005, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 2 și art. 4 din Hotărârea Guvernului nr. 94/2014 privind organizarea, funcționarea şi componența Comitetului Național pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.

Comitetul Național pentru Situaţii de Urgenţă adoptă prezenta HOTĂRÂRE:

Art.1 Se aprobă lista țărilor/zonelor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, prevăzută în anexăla prezenta.

Art. 2 Instituirearestricțiilorreferitoare la persoanele care sosesc din anumite zone sau țări cu risc epidemiologic ridicat se aplicădupă24 orede la data aprobării hotărârii prin care acestea sunt stabilite, iar ridicarea acestora se realizeazăîncepând cu data emiterii hotărârii.

Art.3 În localitățile sau județele în care portul măștiide protecție este obligatoriu în spațiile deschise,este permisă înlăturarea acesteia pentru perioade scurte de timp în vederea fumatului,consumului de produse alimentaresaubăuturiîn afara teraselor,cât și pentru desfășurarea activităților sportive individualesau altor asemenea activități,doar dacă persoanele sunt în afara zonelor de trafic pietonal și la minim 2 metri față de alte persoane.

Art. 4 Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora.

www.capital.ro

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER