18 octombrie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

RISC DE INUNDAȚII ÎN JUDEȚ: COD GALBEN, URMAT DE COD PORTOCALIU EMIS DE HIDROLOGI

Cea mai recentă avertizare emisă de hidrologi vizează, printre altele, și județul Giurgiu.

Astfel, în intervalul 29.09.2024 ora 06:00 – 30.09.2024 ora 24:00 este în vigoare un cod galben de inundații pe Argeş (bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior), în judeţele: Argeş, Dâmboviţa, Teleorman, Giurgiu şi Ilfov.

În același timp, în intervalul 29.09.2024 ora 10:00 – 30.09.2024 ora 16:00 intră în vigoare un cod portocaliu, tot pe Argeș (bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior) în judeţele: Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu şi Ilfov. În județul Giurgiu, vizate de atenționare sunt bazinele râurilor Neajlov și Sabar.

În postările de pe siteul oficial al Institutului Național de Hidrologie și Gospodărie a Apelor, specialiștii explică ce presupun codurile emise:

COD GALBEN: Risc de viituri sau creşteri rapide ale nivelului apei, care necesită o vigilență sporită în cazul desfașurării unor activități expuse la inundații.

Se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale.

În secțiunile monitorizate hidrometric, se pot produce depășiri ale COTEI DE ATENȚIE/Fazei I de apărare.

COD PORTOCALIU: Risc de viituri majore generatoare de revărsări importante, care pot conduce la inundarea de gospodării şi obiective social – economice. De asemenea, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundații locale.

În secțiunile monitorizate hidrometric, se pot produce depășiri semnificative ale COTEI DE INUNDAȚIE/FAZEI a II-a de apărare (mai mari de 20-30 cm). Din cauza intensității deosebite a fenomenelor hidrologice prevăzute a fi periculoase, se pot înregistra pagube economice însemnate și poate fi pusă în pericol viața oamenilor.

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER