14 decembrie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

”ROMÂNIA SE RIDICĂ ÎN PICIOARE PENTRU ASISTENȚA SOCIALĂ” ȘI LA GIURGIU

Pe data de 26 iulie 2017, Filiala Ilfov – Giurgiu a Colegiului Național al Asistenților Sociali din România (CNASR) se ridică în picioare pentru asistența socială, organizând la penitenciarul Jilava, în Memorialul Fortul 13, un eveniment dedicat asistenților sociali și oficialităților județene ce susțin profesia de asistent social. Județele noastre se alătură celorlalte județe prin care a trecut Caravana CNASR: Gorj, Sibiu, Neamț, Bacău, Ialomița. Președintele CNASR, organizația reprezentativă a acestei nobile profesii a avut amabilitatea să ne acorde un scurt interviu despre această campanie fără precedent dusă la nivel național.

 

Domnule profesor, a venit rândul filialei Ilfov – Giurgiu „să se ridice în picioare pentru asistența socială”…

Totdeauna filiala condusă de către doamna comisar șef Cristina Teoroc s-a aflat în top, fiind în firescul lucrurilor ridicarea în picioare pentru profesia de asistent social. Vă mulțumesc dvs, pentru posibilitatea de a mă adresa cititorilor giurgiuveni și ilfoveni, doamnei Teoroc pentru organizarea evenimentului cât și penitenciarului Jilava pentru găzduirea întâlnirii noastre. Din Memorialul Fortul 13 Jilava, un loc al suferinței dar și al speranței, miercuri 26 iulie 2017, vocea asistentului social din România se va face auzită în întreaga țară.

Străbateți țara în lung și-n lat alături de echipa dumneavoastră pentru a „repune profesia de asistent social pe coordonatele pe care le merită”, ca să citez dintr-o declarație recentă a dvs… De unde ideea și ce își propune această Caravană a CNASR?

Acesta este obiectivul campaniei noastre, de a aduce în atenția tuturor, oficialități, factori de decizie de la nivel local, publicului larg, necesitatea de a susține profesia de asistent social în cadrul comunităților locale. Mă întrebați de unde ideea? Din interiorul nostru, dintr-o necesitate existențială și profesională, aceea de a valoriza și a da strălucire intervențiilor asistentului social. Mă bucur foarte mult pentru faptul că oficialitățile județene susțin și se implică în evenimentele noastre, fiind foarte bine primiți peste tot pe unde trecem, și așa cum bine v-ați documentat, străbatem țara de la un capăt la celălalt aducând la aceeași masă oficialitățile județene cu asistenții sociali. Le mulțumesc tuturor și mai ales asistenților sociali pentru reprezentarea cu demnitate a profesiei noastre. Vom merge mai departe, în toate județele țării căci  cele 7 teme ale Manifestului Asistentului Social, lansat la 1 iulie 2015 la Institutul Cultural Român, rămân de actualitate! Toate județele țării vor fi atinse de Caravana CNASR: oficialități, mass-media, asistenți sociali, lideri ai administrației centrale și locale, noi toți ne vom conecta emoțional la nevoile comunităților locale și implicit vom face cunoscută munca asistentului social, căci nu există comunități sustenabile fără asistență socială!

Impresionant! Felicitări pentru toată această mobilizare. Și totuși revin la întrebarea fundamentală, este o campanie fără precedent în România, nicicând și niciodată o altă profesie nu a a avut parte de o asemenea mobilizare generală. De unde acest suflu?

Pe lângă dorința de a aduce în atenția societății dificultățile și nevoile asistenților sociali, dorim să ținem aprins spiritul de breaslă, să redăm asistenților sociali statutul pe care îl merită, să valorizăm și să arătăm tuturor rezultatele intervențiilor colegilor noștri, căci nu de puține ori un asistent social „intră într-o casă și salvează o viață”! Surprinde într-adevăr, magnitudinea și notorietatea campaniei noastre, însă profesia de asistent social a mai beneficiat de o asemenea promovare în perioada interbelică când celebra Școală Sociologică de la București, deja devenită mitică, a contribuit la dezvoltarea unui proiect de țară în domeniul asistenței sociale. De asemenea, după 1990 Școala de Sociologie și Asistența Socială de la București a contribuit substanțial la dezvoltarea profesiei de asistent social, la apariția legislației în domeniu, la dezvoltarea rețelei naționale de facultăți de profil, la dezvoltarea de studii și cercetări de specialitate. Așadar, ceea ce noi clădim astăzi, se bazează pe construcția înaintașilor noștri, din cele două momente distincte și cu note definitorii clare în dezvoltarea și evoluția sistemului național de asistență socială. Ceea ce facem astăzi, prin intermediul acestei Campanii, prin intermediul Galei Naționale de Excelență în Asistență Socială, prin studiile și cercetările realizate, prin creșterea calității actului de educație din facultățile noastre, prin atragerea mass-media în promovarea profesiei de asistent social, dar și prin conectarea la rețelele profesionale internaționale, nu este altceva decât o continuare, evident cu forțe sporite și la un nivel de înaltă ținută academică și profesională, a tradiției moștenite de care ne bucurăm. Sperăm ca România să fie receptivă și să se alinieze emoțional la ceea ce asistenții sociali promovează: respectarea demnității și unicității ființei umane. Sper că v-am răspuns la întrebare…

Ați amintit de Gală, un alt proiect de dimensiuni naționale pus în scenă de către dvs și echipa de la CNASR… Iar din documentarea pe care am realizat-o pregătind interviul de față, am aflat și de un alt proiect fascinant, albumul „Asistența socială: o chemare, o misiune, un destin”, ce conține povești de viață ale asistenților sociali contemporani ce au reușit în viață și profesie. Aveți un apetit special pentru asemenea proiecte maximale….

Știți câte asemenea proiecte s-ar mai putea realiza în domeniu? Toate aceste fapte pe care le menționați, în alăturarea lor cronologică: Gala, Albumul, Campania aflată în desfășurare, reprezintă un concept integrat axat pe promovarea și valorizarea profesiei de asistent social. Și pentru că am ajuns aici, dați-mi voie să o felicit pe doamna Cristina Teoroc pentru ceea ce dvs probabil nu știți, dar dânsa este și Laureata premiului pentru întreaga carieră la ediția a doua a Galei, într-un concurs național și printr-o competiție extrem de riguroasă. Tot la capitolul mulțumiri, dați-mi voie să mulțumesc tuturor partenerilor care susțin aceste proiecte, și în mod special echipei care mă însoțește, cum frumos v-ați exprimați dvs, în această Caravană: Cristian Roșu – vicepreședinte, Ioan Durnescu – vicepreședinte, Diana Cristea – secretar executiv, dar și fiecărui președinte de filială care pune umărul la realizarea evenimentelor noastre județene.

De data aceasta ridicați simultan doua județe în picioare, Ilfov și Giurgiu?

Organizăm evenimentele noastre în funcție de capacitatea filialelor locale. CNASR este autoritate de reglementare profesională, avem 38 de filiale pe întreg cuprinsul țării, în funcție de numărul asistenților sociali care domiciliază în județul respectiv. Vom discuta la întâlnire și posibilitatea ca din filiala Ilfov-Giurgiu să dezvoltăm două filiale, câte una pentru fiecare dintre cele două județe. Apropierea geografică de capitală creează avantaje dar și dezavantaje, mulți asistenți sociali fiind absorbiți de forța de muncă din București. Însă, la ora actuală avem suficienți asistenți sociali în fiecare dintre cele două județe pentru a susține dezvoltarea structurilor locale ale CNASR.

Ce le urați colegilor dvs de breaslă, ilfoveni și giurgiuveni?

Să privească mereu spre Cer! Și dacă se poate să înalțe steagul biruinței tot mai sus. Nu întâmplător am ales Fortul 13 Jilava când am decis să poposim în această filială, de aici din sudul țării încărcat de istorie, de suferință dar și de speranță, noi toți privim cu încredere spre viitor, iar atunci când lucrurile se leagă, ba chiar fac parte din destin, reușita este doar o chestiune de timp! Vă mulțumesc pentru atenție, ca și pentru sprijinul acordat în popularizarea evenimentului nostru, ziariști ca dvs întregesc prin munca lor eforturile noastre pentru promovarea și valorizarea profesiei de asistent social.

Doru Buzducea este profesor universitar, decan al Facultății de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București. Conducător de doctorat în sociologie, președinte al Colegiului Național al Asistenților Sociali din România, autor de cărți, studii și cercetări de specialitate, redactor-șef al Revistei de Asistență Socială și președinte al Asociației Școlilor de Asistență Socială.

 

 

 

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER