18 iunie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

S-AU TERMINAT SĂRBĂTORILE DE IARNĂ, DSV ”DĂ LIBER” LA CREȘTEREA PORCILOR

Ca urmare a rezultatelor negative la testele serologice pentru pesta porcină africană (PPA) și a examenelor clinice în zonele de supraveghere, D.S.V.S.A Giurgiu informează că au fost ridicate restricţiile impuse de evoluția focarelor de boală, pentru următoarele localități: Stoenești, Ianculești, Mirău, Gostinari, Mironești, Crucea de Piatră, Uzunu, Stejaru, Singureni, Crânguri, Hulubești, Cămineasca, Bila, Schitu, Vlașin, Petru Rareș, Valea Bujorului, Herăști, Hotarele, Valea Dragului, Isvoarele, Teiușu, Zboiu, Prundu, Pietrele, Brăniștari, Călugăreni, Comana, Budeni și Mihai Bravu.

Până la prelevarea probelor de sânge din localitățile Grădiștea, Falaștoaca, Colibași (10-14.01.2019) se mențin restricțiile pentru localitățile Colibași, Vlad Țepeș, Grădiștea, Falaștoaca, Câmpurelu, Vărăști, Dobreni, Adunații Copăceni, Varlaam, Mogoșești.

Menționăm că se mențin restricțiile în focarele de PPA, până la închiderea bolii.

Reamintim că este interzis:

– creşterea liberă a porcinelor domestice în vecinătatea fondurilor de vânătoare în scopul evitării contactului cu populaţia de mistreţi.

– accesul porcilor domestici din exploataţiile nonprofesionale în suprafaţa efectivă a fondurilor de vânătoare.

Totodată, ținând cont de evoluția pestei porcine africane la porcii mistreți în localitățile din zonele afectate unde s-au ridicat restricțiile, se stabilesc următoarele măsuri:

  1. Târgurile de animale rămân închise conform notei de serviciu a ANSVSA nr. 26977/11.07.2018
  2. Mișcarea animalelor se face cu autorizare din partea D.S.V.S.A. Giurgiu
  3. Pentru vânătoare se vor respecta în continuare: Planul de măsuri de la nivelul județului Giurgiu, cu modificările și completările ulterioare, precum și Hotărărea CNSSU nr. 3 cu modificările și completările ulterioare.
  4. Popularea cu porci se va realiza după stingerea focarelor declarate (exploatații nonprofesionale)

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar, DSVSA Giurgiu sau autorităţilor locale.

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic.

DIRECTOR EXECUTIV DSVSA GIURGIU,

Dr. Liviu FLORESCU

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER