Este titlul unui nou proiect demarat luni de Asociaţia Bolnavilor de Cancer şi Hepatită (ABCH), Centrul de Transfuzii Sanguine şi Sindicatul Solidaritatea Sanitară Giurgiu, un proiect ce are ca principal scop creşterea numărului de donatori din Giurgiu.
Asta, în condiţiile în care judeţul nostru are, pe de o parte, cel mai mic centru de transfuzii din ţară (cu multe probleme, printre care şi lipsa unui laborator propriu, asta din cauză că nimeni nu vrea să ocupe postul de laborant aici), iar pe de altă parte, cea mai redusă cantitate de sânge donată (1943 de donări, în tot anul 2016).
Motivele care au dus judeţul Giurgiu pe acest ultim loc din ţară sunt diverse, însă principalele ţin de mentalitatea eventualilor donatori – spune directorul Centrului de Transfuzii Sanguine, dr. Georgeta Constanda. Astfel, mulţi află de necesitatea donării doar atunci când au pe cineva drag în situaţii-limită, în care are nevoie de sânge. Alţii consideră că actul donării de sânge este „o ruşine” şi se adresează numai celor săraci, care ar veni să doneze pentru cele 7 bonuri de masă.
De altfel – spune directorul Centrului de Transfuzii Giurgiu – printre donatorii din judeţ se numără extrem de puţini oameni cu o stare materială bună, intelectuali, în general, tocmai din cauza acestor mentalităţi.
Ca să demonstreze, însă, că şi giurgiuvenii cu o stare materială bună sunt conştienţi de importanţa donării, proiectului „Giurgiu donează” i s-a alăturat, cu entuziasm, avocata Mădălina Ciobanu-Andrei, al cărei cabinet de avocatură este, de altfel, sponsorul tuturor acţiunilor din proiect.
Prezentă la lansarea oficială a proiectului (ce se va derula până în luna octombrie), Mădălina Ciobanu a precizat că scopul acestui proiect este creşterea numărului de donatori din Giurgiu. „Cred cu tărie că Giurgiu are oameni cu suflet, care pot pune umărul pentru a face ceva bun pentru acest judeţ şi, dacă fiecare dintre noi, cei prezenţi astăzi, aici, vom convinge câte 2-3 persoane să vină să doneze sânge, este un mare pas înainte şi putem spune, la final, că proiectul a avut succes”, a declarat Mădălina Ciobanu.
Proiectul lansat luni are mai multe etape, urmând a se încheia cu un „Cros al donatorilor”, în care vor fi premiaţi cei mai activi donatori din Giurgiu.
De menţionat că donatorii se pot adresa Centrului de Transfuzii Sanguine în fiecare zi lucrătoare a săptămânii, în intervalul orar 7.30-12.30, iar specialiştii Centrului recomandă ca, înaintea donării, timp de 24 de ore să nu se consume grăsimi, acestea putând altera anumite rezultate ale analizelor ce se fac înaintea donării propriu-zise. Şi tot cei de la Centru mai spun că donatorii pot mânca dimineaţă, înainte de a veni să doneze sânge.
De asemenea, directorul Centrului de Transfuzii a mai anunţat că, deşi, oficial, est zi nelucrătoare, Centrul va fi deschis şi vineri, 2 iunie.