27 noiembrie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

„SĂNĂTATE PRIN APĂ CURATĂ” – CONTINUĂ „RĂZBOIUL” DINTRE A.D.I. ŞI CONSILIUL LOCAL GIURGIU

Liderii PNL Giurgiu au declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că judeţul Giurgiu este în pericol de a pierde un proiect de 150 de milioane de euro pentru apă şi canalizare pentru 27 de localităţi care se află în ADI – Sănătate prin apă curată din cauza unor neînţelegeri cu Primăria municipiului Giurgiu.

„Vreau să aducem în atenţia opiniei publice un subiect extrem de interesant, respectiv problema proiectului pe apă şi canalizare despre care în ultima perioadă s-a făcut destul de mare tam-tam. Această epopee începe în anul 2014 când primarul municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu, s-a opus cu vehemenţă în ceea ce priveşte punerea pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre care viza extinderea Asociaţiei de Dezvoltare cu 27 de noi membri (n.r. in judeţ sunt 54 de localităţi) exact acele UAT-uri care azi sunt cuprinse în investiţiile ce urmează a fi implementate pe Programul Operaţional Infrastructura Mare perioada de finanţare 2014-2020. (…) În 2015 ADI şi Primăria Giurgiu au ajuns în instanţă. Într-un final am reuşit să câştigăm definitiv şi irevocabil împotriva domnului primar Barbu acest proces şi am continuat cu procedurile necesare, dar proiectul de la Giurgiu este întârziat cu aproape patru ani de zile”, a declarat consilierul judeţean şi membru în Biroul judeţean al PNL Giurgiu, Florian Velicu.

Şi fostul preşedinte al ADI – Sănătate prin apă curată şi membru în Biroul Judeţean al PNL Giurgiu, Dumitru Beianu, a declarat că acesta este proiectul cel mai important pentru municipiul şi judeţul Giurgiu şi pentru perspectiva atragerii de fonduri europene.

„Lucrurile au început bine înainte de 2008 când am preluat eu preşedinţia CJ. Au venit printr-un proiect european peste 50 de milioane de euro din care aproape 43 de milioane au reprezentat investiţii în municipiu care au rezolvat problema de vechime a instalaţiilor, dar pentru accesarea acestor bani au fost condiţii ca apoi banii să meargă spre comunele judeţului Giurgiu, numai că, între timp, actualul primar al municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu, are o poziţie total obstrucţionistă, care face rău perspectivei de a mai accesa bani europeni. Acum vorbim de o sumă de până la 150 de milioane de euro, bani şi pentru comunele din judeţ, care la ora asta nu au apă şi canalizare şi nici nu au posibilitatea să acceseze alte fonduri pentru că fac parte din ADI şi e în derulare deja un proces în acest sens. Mi se pare inacceptabilă situaţia, termenul de depunere al POIM 2014-2020 este 30 noiembrie acest an”, a declarat Dumitru Beianu.

Liderii PNL Giurgiu spun că în momentul de faţă „ADI este obstrucţionat să îşi exercite controlul asupra operatorului de apă”, iar acest operator „nu trebuie să mai fie în subordinea Primăriei municipiului Giurgiu şi trebuie să treacă la ADI, dar primarul municipiului Giurgiu se opune pentru că acest lucru ar aduce majorări la preţul apei potabile în oraş”.

În final, liderii PNL Giurgiu au spus că grupul de consilieri locali municipali din cadrul CLM Giurgiu – opt consilieri locali PNL dintr-un total de 21 în CLM Giurgiu – au iniţiat un proiect de hotărâre care prevede ca operatorul de apă să se afle sub controlul ADI pentru că, altfel, „la o simplă adresă şi un simplu referat către Comisia Europeană proiectul acesta este istorie, municipiul Giurgiu poate ajunge în situaţia de faliment din cauza sumelor pe care trebuie să le ramburseze”, iar perspectiva pentru Giurgiu va fi una „cenuşie” pentru că nu va mai avea acces la alţi bani europeni.

www.agerpres.ro

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER