21 februarie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

SE APROPIE 1 DECEMBRIE, ÎNCEP ACȚIUNILE DEDICATE ZILEI MONDIALE SIDA. CAMPANII STRADALE ȘI DE INFORMARE LA GIURGIU

”Începând cu 1988, în fiecare an, de 1 decembrie, se marchează Ziua Mondială SIDA, dedicată creșterii conștientizării pandemiei SIDA, cauzată de răspândirea infecției cu HIV. În jurul zilei de 1 decembrie instituțiile și reprezentanții medicali, organizațiile neguvernamentale și oameni din întreaga lume, participă la activități de solidaritate, educaționale și de prevenire HIV/SIDA. Campania Agenției Națiunilor Unite pentru SIDA (UNAIDS) așează în centrul campaniei internaționale derulate cu această ocazie dreptul la sănătate al persoanelor care trăiesc cu HIV, sub sloganul My health, my right” (Sănătatea mea, dreptul meu!). Acest drept include dreptul fiecăruia, incluzând persoanele care trăiesc cu HIV, la programe de prevenire și de tratament, dreptul de a decide cu privire la sănătatea proprie, dreptul de a fi tratat.

Campania asociației ”Viață și speranță 2003” din județul Giurgiu se desfășoară cu sprijinul Federației UNOPA, sub sloganul „InspiRed – Inspiră-i pe cei din jurul tău la deschidere, înțelegere, solidaritate! – O campanie despre oameni cu și fără HIV!”. Campania îşi propune să aducă în atenţia comunităţii problematica infecţiei cu HIV, faptul că persoanele cu HIV există, ca ele au dreptul la o viaţă normală, la sanatate, la educatie, invitând populaţia la informare, deschidere, acceptare şi toleranţă.

Activităţile campaniei în judeţ cuprind:

  • campanie de informare în şcolile din judeţ, cu teme legate de prevenirea infecţiei cu HIV în rândul tinerilor
  • campanie de informare stradală care constă în distribuirea de materiale informative pe tematica HIV, invitatie la testare şi mesaje de prevenire. Voluntarii prezenţi la activitate ofera informaţii suplimentare celor care solicită acest lucru.

Totodata mesajele campaniei de anul acesta se concentrează pe promovarea testării HIV ca mijloc  principal de prevenire și control al infecției cu HIV. Urmărim astfel să informăm publicul larg despre importanța testării, ce presupune testarea pentru HIV în România de astăzi, care sunt variantele pentru testare, cine și când ar trebui să se testeze. Scopul nostru este să educăm în privința testării, să eliminăm preconcepțiile cu privire la testare, să ajutăm la crearea unor obiceiuri sănătoase, în care testarea pentru HIV devine un obicei de rutină pentru întreținerea sănătății personale. Testarea HIV în România este gratuită, dacă se solicită testul HIV la Direcția de Sănătate Publică din fiecare județ. De anul acesta există și o altă variantă de testare, fiind acum prezent pe piața românească un Autotest HIV. Dacă preferi să te testezi acasă, într-un mediu familiar ție și în deplină confidențialitate, poți opta pentru varianta Autotestului HIV.

Conform datelor de la nivelul Compartimentului de Monitorizare al Infecţiei HIV/SIDA de la nivelul INBI Matei Balş, în România trăiau la 30 iunie 2017 un număr de 14.655 persoane infectate cu HIV, iar în primele 6 luni ale anului s-au diagnosticat cu HIV/SIDA un număr de 303 de persoane” – anunță, într-un comunicat de presă, Asociația ”Viață și speranță 2003”.

Acțiunile demarează la Giurgiu luni, 20 noiembrie, când reprezentanții Asociației vor distribui, pe străzile orașului, prin voluntari de la Liceul de Marină, pliante despre virusul HIV și SIDA. O altă acțiune din cadrul campaniei este programată miercuri, la ora 12, la Liceul de Marină, iar vineri reprezentanții Asociației ”Viață și speranță 2003” vor fi prezenți la școala din Daia, unde vor sta de vorbă cu copiii despre flagelul SIDA.

Activitățile se vor încheia în jurul datei de 1 decembrie, cu o depunere de coroane de flori la placa memorială din Cimitirul Sf. Gheorghe.

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER