18 octombrie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

SERIA CONCERTELOR DE PROMENADĂ DIN ALEI, SISTATĂ DUPĂ DOAR DOUĂ SĂPTĂMÂNI

Așteptate cu nerăbdare de giurgiuveni, concertele de promenadă ce ar fi trebuit să se desfășoare săptămânal în foișorul din Parcul Alei au fost sistate, după doar două săptămâni.

Anunțul este făcut pe pagina oficială a Centrului Cultural Local ”Ion Vinea”, care motivează decizia de sistare a concertelor prin lipsa resurselor financiare.

Colegii de la Giurgiu-tribune.ro au încercat să afle mai multe detalii despre această situație tristă, iar concluziile sunt tragice pentru viața culturală locală: colapsul iminent al Centrul Cultural Local ”Ion Vinea”

”Potrivit directorului Virgil Pețanca, situția actuală este fără precedent, colapsul este iminent, iar desfășurarea oricărei activități culturale este imposibilă în acest moment.

Să începem cu trimestrul IV 2020 – nu a existat buget aprobat pentru Centrul Cultural ”Ion Vinea”.

Trimestrele I-II 2021 – nicio activitate culturală care să implice bani.

Trimestrele III și IV 2021 – niciun leu alocat pentru Centrul Cultural „Ion Vinea”.

Dar, să vedem ce costuri presupunea susținerea concertelor în Parcul Alei de către fanfara Centrului Cultural Giurgiu.

Potrivit dir. Virgil Pețanca, este vorba de suma de 1.200 de lei /săptămână, costuri pentru instrumentiștii colaboratori ai orchestrei, care nu sunt din Giurgiu și care efectuau săptămânal deplasarea la Giurgiu pentru a completa actuala orchestră, al cărei număr de instrumentiști s-a redus de la 21, la 13.

O sumă derizorie, pe care Primăria Giurgiu nu și-o permite, primărie aflată într-un colaps financiar din care pare să nu mai iasă.

Și fiindcă bugetul Centrului Cultural este zero, nu se poate susține nicio activitate cultural-artistică, deși, copiii care sunt înscriși la activitățile organizate de centru ( anul trecut 250 copii, acum puțin peste 100) primesc invitații la festivaluri, tabere de vară, concursuri, multe dintre ele presupunând doar achitarea transportului de către primărie, părinții fiind cei care plăteau celelalte cheltuieli.

”Niciodată, în viața mea, nu am trăit astfel de momente triste. Este cea mai mare dezamăgire și tristețe să văd că, în Giurgiu, cultura nu este susținută.  Există bunăvoință la primărie, la modul declarativ, dar se pare că lucrurile sunt mult mai ample și mă depășesc.” – ne-a declarat Virgil Pețanca – directorul Centrului Cultural ”Ion Vinea”.

Sperăm ca, în cel mai scurt timp, să fie identificate soluții pentru menținerea acestei instituții la standardele cu care ne-a obișnuit, fie prin sponsorizări sau alte surse de finanțare, măcare de dragul copiiilor care vin la cercurile de canto, pictură, coregrafie, teatru sau pur și simplu, pentru motivul că nu ne putem îngropa cultura.” (https://giurgiu-tribune.ro/)

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER