Este una din declarațiile făcute luni, într-o conferință de presă, de președintele CJ, Dumitru Beianu; amintim că, la începutul lunii aprilie, prefectul PSD al județului, Florentina Stănculescu a atacat în instanță bugetul CJ; atunci, după ce președintele Beianu făcea publică decizia Prefecturii, prefectul explica, într-o altă conferință de presă, că a atacat doar anumite puncte de la secțiunea Dezvoltare, puncte ce nu influențează nici plata salariior, dar nici realizarea proiectelor pe PNRR.
După ce a primit motivația oficială, președintele Beianu a declarat:
„După cum știți, pe 1 aprilie – deși aș fi vrut să fie doar o păcăleală – bugetul nostru a fost atacat de către Prefect. La momentul acela, informația pe care o aveam era că tot bugetul este blocat, deci exista riscul ca nici salariile angajaților din CJ sau din direcțiile subordonate să nu poată fi plătite.
Din fericire, luni, 4 aprilie, am primit, spre final de program, o înștiințare din partea Trezoreriei Giurgiu, prin care eram informați că doar anumite puncte din secțiunea de dezvoltare sunt blocate, pentru restul putându-se deschide liniile de credit. Deci, și salariile puteau fi plătite.
Nu intru în detalii care a fost motivul pentru care abia după patru zile am primit acest document, cine se face vinovat, dar imediat după aceea am informat pe toate căile angajații că salariile ce li se cuvin vor fi achitate”.
Beianu vine cu contraargumente la declarațiile prefectului Stănculescu, conform cărora niciun proiect de dezvoltare prin PNRR nu este afectat de acțiunea sa din instanță:
„Avem un proiect finanțat prin PNRR, chiar am demarat o serie de discuții cu mai multe UAT-uri din județ, ce pot fi implicate în acest proiect. Este vorba despre un proiect privind dezvoltarea infrastructurii pentru piste de biciclete, lucru ce nu este o obsesie a mea, ci vine ca o completare a unui culoar ciclist european. Acest proiect este extrem de important pentru că poate aduce fiecărei țări, în parte, circa șase miliarde de euro, la buget.
Proiectul de regenerare urbană este, de asemenea, în pericol de a nu prinde „trenul”…Pentru acestea, dar și pentru alte proiecte, îmi doresc o întâlnire cu doamna prefect, pentru a-i prezenta și explica fiecare argument în parte. Mi-aș dori ca acest lucru să se întâmple cât mai rapid, pentru că fiecare zi este importantă.
Un alt proiect finanțat prin PNRR, dar care nu se află într-un pericol foarte mare, este legat de „Trenul verde”, un proiect ce prevede achiziționarea unui automotor care să funcționeze cu Hidrogen sau electric, și care să faciliteze accesul giurgiuvenilor către Comana. Mai mult, în urma discuțiilor purtate cu edilul municipiului, Adrian Anghelescu, se caută soluții ca ruta acestui tren să ajungă până în Port, grație liniei ferate deja existente. Finanțarea pentru acest tip de proiect este 100% eligibilă, dar inconvenientul este că, până la acest moment, nu s-a găsit un consultant care să asigure câștigarea finanțării unui asemenea proiect”, spune președintele Beianu.
Săptămâna trecută, prefectul Florentina Stănculescu declara că Prefectura va renunța la acțiunea în instanță dacă reprezentanții Consiliului Județean vor veni cu argumente solide pentru proiectele atacate.
Președintele CJ este de acord, vrea o întâlnire cu prefectul – cât mai rapid posibil – în care să ofere explicațiile solicitate, salvând, astfel, 10 milioane de euro, cât ar însemna o eventuală pierdere a proiectelor atacate acum în instanță.
Cu toate că își dorește o discuție cu prefectul, președintele Beianu spune că nu va renunța la memoriile înaintate premierului Nicolae Ciucă și președintelui PSD, Marcel Ciolacu.