3 octombrie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

SITUAȚIA CĂMINELOR DE BĂTRÂNI DIN JUDEȚ, ÎN ATENȚIA AUTORITĂȚILOR

Comitetul județean consultativ de dialog civic pentru problemele persoanelor vârstnice Giurgiu s-a reunit luni, 26 august 2024, în ședință periodică de lucru, pentru a discuta despre situația centrelor pentru persoane vârstnice din județul Giurgiu.

Potrivit prezentării susținute de către consilierul Direcției Generale de Asistență Socială și Protectia Copilului Giurgiu, Alina Zamfir, centrele din cadrul Direcției în care sunt asigurate servicii socio-medicale pentru persoane vârstnice sunt situate în localitățile Mironești, Oncești, Hotarele şi Singureni, şi au capacități cuprinse între de 38-60 de locuri.

Aceste servicii răspund nevoilor identificate, în vederea depășirii situațiilor de dificultate, prevenirii și combaterii riscului de excluziune socială, promovării incluziunii sociale, dar și creșterii calității vieții persoanelor vârstnice.

Centrele pentru persoane vârstnice din cadrul D.G.A.S.P.C. Giurgiu sunt servicii de asistență socială de tip rezidențial, fără personalitate juridică, care oferă găzduire, hrană, îngrijire medicală, recuperare și readaptare, activități de petrecere a timpului liber, asistență socială și psihologică pentru persoanele vârstnice, pentru o perioadă nedeterminată de timp.”, a precizat consilierul D.G.A.S.P.C. Giurgiu.

Aceasta a vorbit și despre gradul de ocupare la nivelul centrelor, care la data de 20 august 2024 se prezenta astfel:

La Centrul pentru Persoane Vârstnice Mironești, cu o capacitate de 60 de locuri, erau găzduiți 23 de beneficiari (grad de ocupare: 38,3 %);

La Centrul pentru Persoane Vârstnice Hotarele, cu o capacitate de 46 de locuri, erau găzduiți 34 de beneficiari (grad de ocupare: 73,9 %);

La Centrul pentru Persoane Vârstnice Oncești, cu o capacitate de 38 de locuri, erau găzduiți 35 de beneficiari (grad de ocupare: 92, 1 %);

La Centrul pentru Persoane Vârstnice Singureni, cu o capacitate de 60 de locuri, erau găzduiți 42 de beneficiari (grad de ocupare: 70 %).

De precizat este faptul că numărul de locuri libere în centrele pentru vârstnici este variabil de la o lună la alta, existând perioade în care nu au fost locuri libere, dar și perioade în care au fost înregistrate puține cereri de admitere în aceste centre.

În ceea ce privește principalele obiective ale căminelor pentru persoane vârstnice, acestea sunt următoarele:

– să asigure persoanelor vârstnice îngrijite maximum posibil de autonomie şi siguranţă;

– să ofere condiţii de îngrijire care să respecte identitatea, integritatea şi demnitatea persoanei vârstnice;

– să permită menţinerea sau ameliorarea capacităţilor fizice şi intelectuale ale persoanelor vârstnice;

– să stimuleze participarea persoanelor vârstnice la viaţa socială;

– să faciliteze şi să încurajeze legăturile interumane, inclusiv cu familiile persoanelor vârstnice;

– să asigure supravegherea şi îngrijirea medicală necesară, potrivit reglementărilor privind asigurările sociale de sănătate; să prevină şi să trateze consecinţele legate de procesul de îmbătrânire.

Pot fi admiși în centrele pentru persoane vârstnice din cadrul D.G.A.S.P.C. Giurgiu solicitanții cu domiciliul sau reședința pe raza județului Giurgiu care au cel puțin vârsta de pensionare (63 de ani femeile și 65 de ani bărbații).

Contribuția de întreținere a beneficiarului este stabilită conform prevederilor Legii nr.17/2000 privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice.

Persoanele vârstnice care dispun de venituri proprii şi sunt îngrijite în cămine, precum şi susţinătorii legali ai acestora, au obligaţia să plătească lunar o contribuţie de întreţinere, stabilită pe baza costului mediu lunar de întreţinere.

Contribuția lunară pe care persoana vârstnică trebuie să o plătească este cuprinsă între 1.308 lei lunar și 1.860 lei lunar, în funcție de gradul de dependență; această contribuție poate fi achitată de persoana vârstnică din pensie, fără a i se putea reţine mai mult de 60 % din aceasta; restul contribuţiei este achitat de către aparținători.

În cazul persoanelor fără venituri sau în cazul în care aparținătorii au venituri lunare de sub 2.363 lei/membru de familie, contribuția este suportată de către Consiliul Judeţean Giurgiu.

Accesul potențialilor beneficiari este permis în centre, pentru ca aceștia să vadă condițiile de cazare și să discute, dacă doresc, cu beneficiarii deja cazați.

De asemenea, beneficiarii sunt informați asupra procesului de furnizare a serviciilor, asupra drepturilor și obligațiilor care le revin și asupra regulamentului intern.

Important de menționat este și faptul că centrele sunt deschise spre comunitate şi facilitează vizitele şi comunicarea beneficiarilor cu membrii acesteia.

Centrele rezidenţiale încurajează beneficiarii, în limita statusului funcțional al acestora, să întreprindă activităţi în afara centrului, să cunoască şi să utilizeze serviciile din comunitate, în funcţie de nevoile şi opţiunile individuale.

De asemenea, centrele organizează periodic activităţi de socializare cu membrii comunităţii, pentru a promova contactele sociale şi pentru a sensibiliza comunitatea cu privire la nevoile şi viaţa beneficiarilor.

La finalul prezentării, participanții la ședință au fost interesați referitor la numărul de vizite pe care medicii le efectuează periodic la beneficiarii centrelor rezidențiale pentru persoane vârstnice.

Răspunsul consilierului D.G.A.S.P.C. Giurgiu a fost că medicii sunt solicitați la centre de câte ori este nevoie, în funcție de tipul problemelor de sănătate ale beneficiarilor, iar medicii de familie sunt prezenți lunar pentru eliberarea rețetelor medicale necesare acestora.

Instituția Prefectului Giurgiu

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER