18 octombrie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

TICHETE SOCIALE PENTRU GRĂDINIȚĂ. CINE LE POATE OBȚINE ȘI ÎN CE CONDIȚII?

Direcția de Asistență Socială a Municipiului Giurgiu stimulează participarea la învățământul preșcolar a copiilor proveniți din familii defavorizate și urmărește creșterea accesului la educație al acestora, atât prin aplicarea politicilor sociale naționale, cât și prin programele proprii.

Conform Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, completată prin Legea nr.49/2020, copiii înscriși într-o unitate de învățământ preșcolar, beneficiază de un stimulent educațional sub formă de tichete sociale.

Acestea pot fi utilizate doar pentru achiziționarea de produse alimentare și de igienă, îmbrăcăminte, încălțăminte și rechizite, având valoarea nominală de 132 lei/lună.

Începând cu data de 1 ianuarie 2024 acesta este acordat familiilor beneficiare de venit minim de incluziune care include componenta ajutor pentru familia cu copii, cuantumul acestuia, criteriile și procedura de acordare și de decontare, precum și majorarea valorii acestuia fiind reglementate prin raportare la Legea nr.196/2016 privind venitul minim de incluziune și prin normele metodologice de aplicare a acestei legi, care se aplică în mod corespunzător.

Prin excepție, stimulentul educațional se acordă și copiilor aflați în îngrijirea persoanei care a fost desemnată de părinte pentru întreținerea copilului, pe perioada absenței părinților, conform art.104 din Legea nr.272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările ulterioare, dacă veniturile pe persoană, inclusiv copilul aflat în îngrijire, nu depășesc nivelul maxim de venituri pentru acordarea ajutorului pentru familia cu copii.

DE REȚINUT!

Acordarea tichetelor sociale pentru grădiniță este condiționată de prezența zilnică a copilului la grădiniță. Legea permite doar absențe din motive medicale, motivate și învoiri, cu condiția anunțării cadrelor didactice.

În anul școlar 2023-2024, prin intermediul Direcției de Asistență Socială a Municipiului Giurgiu, au fost acordate un număr de 206 tichete pentru grădiniță.

Stimulentul educațional se acordă doar pe perioada cursurilor și este finanțat din bugetul de stat. Potrivit legii, valoarea acestuia nu se ia în calcul la stabilirea veniturilor în baza cărora se acordă beneficiile de asistență socială.

Informații suplimentare legate de tichetele sociale pentru grădiniță pot fi obținute la sediul Direcției de Asistență Socială a Municipiului Giurgiu din str. Gloriei, nr. 21, la numărul de telefon 0243/22 36 13 sau prin prin intermediul poștei electronice das_gr@yahoo.com.

D.A.S. GIURGIU

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER