Asociatia Roma Entrepreneurship Development anunță lansarea proiectului „Incluziunea socio-economică a romilor în comunitățile rurale interetnice”. Proiectul este derulat de Asociatia Roma Entrepreneurship Development în parteneriat cu Pakistansk Kulturforening Skedsmo cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014- 2021.
Scopul proiectului este creșterea nivelului de incluziune socio-economică a persoanelor aparținând grupurilor vulnerabile din zonele rurale interetnice din 5 comunități rurale din județele Teleorman (Blejesti, Ciuperceni) și Giurgiu (Comana, Prundu, Hotarele) cu accent pe tinerii de etnie romă cu vârsta cuprinsă între 18-35 de ani.
Obiectivele proiectului sunt:
- Creșterea nivelului de educație antreprenorială și dezvoltarea abilităților necesare pentru demararea și administrarea eficientă a unei afaceri în domeniul meșteșugurilor tradiționale pentru un număr de 112 persoane aparținând grupurilor vulnerabile (roma și non-roma) din comunități rurale interetnice.
- Oferirea de consiliere și support pentru inițierea și dezvoltarea de afaceri în domeniul meșteșugurilor și pentru creșterea nivelului de angajabilitate a persoanelor aparținand grupurilor vulnerabile (roma și non roma) din comunitățile rurale interetnice.
- Creșterea nivelului de implicarea 80 de personae aparținând grupului țintă în promovarea dialogului multicultural și a diversității în vederea cooperării grupurilor interetnice din comunitătile rurale.
Obiectivele și activitățile proiectului vor fi prezentate în detaliu de către Asociatia Roma Entrepreneurship Development în cadrul unei conferințe de lansare care va avea loc în data de 10 martie 2022, la Centrul Multicultural pentru Tineret (Strada Confederației, Nr. 1, Alexandria, Județul Teleorman), începând cu orele 10:30.
În cadrul conferinței sunt invitați să participe persoane de etnie romă, reprezentanții autorităților(județene și/sau locale), reprezentanți ONG-uri locale și reprezentanți mass-media.
Accesul la eveniment se va face în baza Certificatului digital european COVID.
Despre organizatori:
Asociatia Roma Entrepreneurship Development este o rețea de organizații non-profit care operează în prezent înRomânia, Bulgaria Serbia și Macedonia de Nord.
Asociatia Roma EntrepreneurshipDevelopment sprijină antreprenorii romi în dezvoltarea afacerilor lor și facilitează accesarea finanțărilor de la instituțiile de microfinanțare și bancare. Misiunea noastră este să susținem și să creăm locuri de muncă în comunitățile de romi permițând antreprenorilor existenți să primească finanțare și servicii de dezvoltare a afacerilor, astfel încât să își poată accelera creșterea afacerilor și să poată oferi locuri de muncă în comunitățile de romi.
Pakistansk Kulturforening Skedsmo este o organizație din Norvegia dedicată organizării atelierelor pentru tineri pediferite subiecte, precum: căsătoria forțată în comunitățile interetnice, abuzul, integrarea socio-profesională,democrație și drepturile omului.
În prezent organizația are 574 de membri cotizanți norvegieni pakistanezi și îșiconcentreazăactivitățileîn diferitedomenii: sănătate, educație, formarea profesională, etc. Preocuparea organizației este focusată pe minoritățilepachistaneze din Norvegia și facilitarea incluziunii lor în societatea norvegiană. Deține o bună colaborare cu Ambasada Pakistanului la Oslo și Ambasada Norvegiei la Islamabad.
Despre programul Active Citizens Fund România:
Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general alGranturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 statebeneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia).
Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundațiapentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și FrivillighetNorge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al GranturilorSEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.