25 noiembrie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

TOT MAI MULTE PROIECTILE, GĂSITE ÎN LOCALITĂȚILE DIN JUDEȚ

După ce vineri au fost solicitați să intervină pe un câmp, unde un sătean găsise un proiectil neexplodat, pirotehniștii de la ISU au revenit, sâmbătă la Bâcu, pentru a rezolva un caz similar:

”Echipajul de pirotehnicieni din cadrul ISU Giurgiu a intervenit din nou, în această dimineață, pentru ridicarea unui proiectil exploziv, în localitatea Bâcu. Elementul de muniție a fost scos la suprafață după continuarea lucrărilor de excavare în zonă. La fața locului, pirotehnicienii au constatat că era vorba tot despre un proiectil exploziv de calibrul 152 mm.

La scurt timp de la acest caz, echipajul ISU a avut o altă intervenție, în localitatea Băneasa. Persoana care a solicitat sprijinul autorităților desfășura activități de curățare a solului și de pregătire pentru culturile de primăvară. Aceasta a observat un obiect care semăna cu un proiectil și a sunat la 112. La fața locului, pirotehnicienii au constatat că era vorba despre un proiectil exploziv de calibrul 122 mm. În urma cercetării și a operațiunii de detectare a terenului, nu au mai fost descoperite alte elemente de muniție neexplodata.

În ambele cazuri, muniția a fost ridicată, transportată şi depozitată în siguranţă, urmând să fie distrusă în poligonul de specialitate.

Informare preventivă
ISU Giurgiu informează cetățenii că trebuie să anunţe, de urgenţă, organele de poliţie, autorităţile administraţiei publice locale sau ISU dacă descoperă elemente de muniţie rămasă neexplodată. Atunci când găsesc obiecte metalice cilindrice sau de altă formă ce prezintă suspiciunea că ar fi elemente de muniţie neexplodată (cartușe, grenade, petarde, mine antitanc, proiectile de artilerie, rachete, bombe explozive, incendiare, toxice etc.), cetăţenii trebuie să respecte următoarele reguli:

– să nu le mişte de pe locurile pe care se află;
– să nu le desfacă şi să nu le predea operatorilor economici (societăţile ce au ca obiect de activitate colectarea materialelor feroase);
– să nu le introducă în clădiri, încăperi sau locuinţe;
– să nu le folosească pentru improvizarea diferitelor scule sau ornamente;
– să nu le lovească, să nu le taie şi să nu le demonteze;
– să nu se joace cu muniţii neexplodate;
– să nu folosească focul deschis în apropierea acestora.”

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER