27 noiembrie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

TRADIŢII ŞI OBICEIURI DE SÂNZIENE

Sânzienele sau Drăgaica reprezintă o sărbătoare importantă în popor și de care se leagă o mulțime de tradiții, superstiții și obiceiuri.

În calendarul ortodox, pe data de 24 iunie este sărbătorită Nașterea Sfântului Ioan Botezătoru, însă în popor, această sărbătoare este cunoscută sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica. Astfel, în anul 2021, Sânzienele sunt sărbătorite pe 24 iunie și deși toată lumea a auzit despre ele, puține persoane știu care este adevărata semnificație a acestei sărbători.

În mitologia românească, Sânzienele sunt, de fapt, zâne bune care fac parte din clasa ielelor. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor le asociază cu o serie de aspecte negative. Se spune că deși Sânzienele sunt zâne bune, dacă sărbătoarea acestora nu este respectată așa cum trebuie, ele se înfurie și devin surori cu Rusaliile, percepute ca fiind zânele rele.

Legendele spun că Sânzienele impresionează prin frumusețea lor și că trăiesc în natură, în special pe câmpii sau păduri, dansând în majoritatea timpului.

Având în vedere apropierea lor de natură, se crede că Sânzienele au puterea de a da florilor și plantelor în general puteri deosebite, multe dintre ele transformându-se în leac pentru unele dintre cele mai grele boli. Fiind zânele bune, se spune că Sânzienele îi apără pe cei bolnavi și îi ajută să se vindece mai repede, apără culturile de grindină și ajută la înmulțirea animalelor și păsărilor.

În credința populară se spune că sărbătoarea Sânzienelor trebuie respectată cu strictețe de toți credincioșii, iar cei care nu vor face acest lucru vor înfuria Ielele și vor atrage asupra lor energiile negative. Se crede că dacă Sânzienele ajung să se înfurie, acestea pot semăna în jurul lor boală, dar pot aduce și vijelii, grindină, afectând astfel culturile și plantele.

Tradiția spune că, în noaptea de Sânziene, cerurile se deschid și Sânzienele încep să danseze. Această sărbătoare este una a iubirii și a fertilității.În această zi de sărbătoare, femeile nu ar trebui să spele rufe și nici să muncească, asta dacă nu vor să supere Sânzienele. Se spune că femeile care spală rufe în această zi vor vărsa lacrimi amare întregul an.

Fiind o zi a bucuriei, în ziua de Sânziene nu este bine ca oamenii să se certe cu cei din jur, în special cu persoanele mai în vârstă.

Există mai multe obiceiuri legate de Sânziene. Încă din cele mai vechi timpuri, fetele mergeau și culegeau flori de câmp din care împleteau cununi. Ulterior, coronițele erau aruncate peste casă și dacă se prindeau de horn, atunci fata urma să se căsătorească în scurt timp. Coronițele mai pot fi puse și în grădini și se spune că dacă fetele găsesc rouă pe ele, atunci se vor cununa în viitorul apropiat.

Fetele care vor să își viseze ursitul trebuie să pună sub pernă, în Noaptea de Sânziene, un buchețel cu flori.

O altă tradiție importantă este legată de roua din noaptea de Sânziene. Se crede că aceasta ar avea proprietăți magice și că cei care se stropesc cu ea vor fi sănătoși și voioși întregul an. Mai mult, se spune că femeile care își doresc să își păstreze frumusețea și tinerețea ar trebui să strângă roua de pe frunze și să se spele cu ea pe față.

Pentru a alunga toate energiile negative, se spune că este bine ca în noaptea de Sânziene, oamenii să facă un foc mare, să danseze în jurul lui și să strige cât pot de tare.

kanald.ro

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER