În ultima perioadă, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Giurgiu a realizat o serie de acțiuni de control, pentru a verifica modul în care este respectată legislația în vigoare, în domeniu, la diverși operatori economici și ca urmare a unor mesaje transmise în mediul online de consumatorii giurgiuveni.
Astfel, la 5 operatori economici din județul Giurgiu, au fost constatate abateri grave de la legislația privind protecția consumatorilor. Aceștia sunt:
- COLOSSEUM NUTRITION SRL/Giurgiu – restaurant Pizzetto Grill
- IRAUL STEFAN SRL/Giurgiu – magazin
- CAAM ADMIN SRL/Giurgiu -magazin
- DARISAN PATISER SRL/Giurgiu – patiserie adiacent Sc. Mihai Eminescu (nr.4 )
- CALYPSO FOOD SRL/Giurgiu – restaurant Buligea
Pentru neregulile constatate, comisarii CJPC Giurgiu au aplicat următoarele sancțiuni:
- 8 amenzi contravenționale, în valoare totală de 000 lei
- oprirea definitivă de la comercializare a produselor alimentare nealimentare neconforme / nesigure în valoare de circa 500 lei
- oprirea temporară de la comercializare a produselor cu abateri de etichetare.
- oprirea temporară a prestării serviciului pentru2 operatori economici
- propunerea de închidere temporară a unității pentru o perioadă de cel mult 6 luni pentru COLOSSEUM NUTRITION SRL, IRAUL STEFAN SRL, CAAM ADMIN SRL.
Neregulile constatate în timpul controalelor, au fost:
- Utilizarea, la prestarea serviciului de alimentație publică, a unor produse nesigure
- Comercializarea unor produse alimentare vrac, fără protecție sanitară, a unor produse alimentare fără nici o informație de identificare și caracterizare sau fără informații în limba română
- Utilizarea vitrinelor de expunere sau depozitare a produselor neigienizate: cu rugină, mucegai, resturi de produse alimentare, scurgeri de lichide, garnituri de etanșare rupte, cu mucegai /mâzgă, insecte moarte
- Utilizarea unor ustensile deteriorate cu email exfoliat, arse, deformate, a unr cuțite cu nituri etc.
- Folosirea unor coșuri pentru deșeuri fără capac și pedală
- Lipsa graficului de înlocuire a uleiului folosit la prăjire
- Existența, la patiserie a unor pereți cu varul exfoliat și crăpături, a unui cuptor neigienizat, cu rama metalică ruptă, a unui suport pentru tăvi neigienizat,
- folosirea unor tăvi pentru copt cu resturi de arsuri,
- Existența unor orificii de aerisire, fără capac de protecție, umplute cu material textil și prezentând insecte vii (muște) pe tavanul din secția de producție.
COMISAR ȘEF ADJUNCT,
CLAUDIA EMILIA MÎNZÎNĂ