Alegerile prezidențiale din 2025 se apropie cu pași repezi, iar pentru candidați, această perioadă va aduce o serie de noi provocări. De la reguli stricte privind publicitatea electorală, până la obligații de transparență sporită, toți cei implicați în competiția politică trebuie să fie pregătiți să respecte noile reglementări.
Când începe și cât durează campania electorală
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 2025 începe oficial pe 4 aprilie și se încheie pe 3 mai, la ora 7.00. Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a stabilit reguli clare pentru a asigura o campanie corectă și transparentă.
„Având în vedere că vineri, 4 aprilie a.c., începe campania electorală pentru alegerile pentru Preşedintele României din data de 4 mai 2025, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) îi îndeamnă pe competitorii electorali să contribuie la desfăşurarea unei campanii corecte şi transparente, care să răspundă aşteptărilor democratice ale cetăţenilor”, arată AEP, într-un comunicat de presă citat de News.ro.
Pentru un al doilea tur de scrutin, campania va începe după validarea rezultatelor primului tur de Curtea Constituțională și se va încheia pe 17 mai, la ora 7.00.
Candidații trebuie să respecte aceleași reguli și reglementări, indiferent de perioada în care se desfășoară campania.
Reguli clare pentru campania electorală
Candidații la Președinția României trebuie să respecte reglementările stricte privind materialele publicitare și activitățile permise pe durata acesteia.
„Autoritatea Electorală Permanentă reaminteşte competitorilor electorali că, în campania electorală, este interzisă folosirea mesajelor sau a sloganurilor discriminatorii, a mesajelor de incitare la ură şi intoleranţă şi a oricăror forme, mijloace, acte şi acţiuni de defăimare şi învrăjbire religioasă sau etnică”, adaugă AEP.
În acest interval, candidații pot desfășura doar activități și pot utiliza doar materiale care respectă legea. Printre acestea se numără afișele electorale, spoturile audio și video difuzate în mass-media, publicitatea în presa scrisă și online, pliantele și broșurile. Materialele de propagandă folosite înainte de începerea campaniei trebuie să fie îndepărtate până la data de 4 aprilie, pentru a respecta reglementările legale.
Noile cerințe privind materialele publicitare politice
O noutate este că toate materialele publicitare, indiferent de canalul de distribuire, vor trebui să conțină informații detaliate pentru transparență:
- o indicaţie privind faptul că reprezintă un material publicitar politic
- candidatul sau formaţiunea politică la cererea căreia sau în numele căreia este pregătit, plasat, promovat, publicat, distribuit sau difuzat materialul publicitar politic, respectiv numele şi adresa de e-mail, precum şi adresa poştală a candidatului, atunci când aceasta este dezvăluită public de către acesta, sau adresa sediului, în cazul formaţiunilor politice
- o menţiune că materialul publicitar politic a făcut obiectul unor tehnici de vizare a unui public-ţintă sau de distribuire a materialelor publicitare, în sensul art. 3 pct. 11 şi 12 din Regulamentul (UE)2024/900 al Parlamentului European şi al Consiliului din 13 martie 2024 privind transparenţa şi vizarea unui public-ţintă în publicitatea politică, atunci când este cazul
- o menţiune că sumele cheltuite pentru pregătirea, plasarea, promovarea, publicarea, distribuirea sau difuzarea materialului publicitar politic provin exclusiv din sursele permise de Legea nr. 334/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
- după caz, o menţiune că materialul publicitar politic a făcut obiectul unei promovări electorale sau al unei promovări electorale plătite;
- codul unic de identificare a mandatarului financiar înregistrat la Autoritatea Electorală Permanentă.
Ce este interzis în campania electorală
AEP a subliniat și ce activități sunt interzise pe durata campaniei electorale.
De exemplu, candidații nu au voie să folosească vehicule inscripționate cu sloganuri de campanie sau cu imagini ale lor și nici să organizeze spectacole, focuri de artificii sau alte evenimente publicitare care ar putea să influențeze votanții într-un mod necontrolat.
AEP îndeamnă toți candidații și susținătorii acestora să contribuie la o campanie electorală corectă, care să răspundă așteptărilor cetățenilor. Respectarea regulilor este esențială pentru ca alegerile prezidențiale din 2025 să se desfășoare într-un climat de transparență și responsabilitate.
Pentru mai multe informații despre regulile de campanie și despre procesul electoral, cetățenii pot consulta site-urile oficiale ale Autorității Electorale Permanente și Biroului Electoral Central, dar și paginile de social media ale acestora.
www.libertatea.ro