22 iulie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

UN CRĂCIUN… ÎN PLINĂ VARĂ!

Cei care au rude sau prieteni la țară au observat, cu siguranță, în ultimele zile că pe rețelele de socializare apar tot mai multe fotografii specifice ajunului Crăciunui, nicidecum sfârșitului de august. Este vorba despre fotografii cu vechiul ritual de tăiere a porcului.

S-a ajuns aici pentru că oamenii sunt tot mai speriați de pesta porcină, de fapt, nu atât de apariția bolii în sine, cât de măsurile draconice aplicate deja de autorități în zonele afectate de temuta boală.

Este știut faptul că au fost omorâți sute de mii de porci, iar pentru țăranul obișnuit, este o adevărată catastrofă. Se chinuie un an întreg, din puținul pe care îl are, să crească un porc pe bătătură, ca să-l taie la Crăciun și să aibă, apoi, carne pentru câteva luni.

Iar acum își vede amenințată nu doar munca, ci și perspectiva unei ierni grele, în care, fără porc, nu mai știe cum se va descurca, pentru că este știut faptul că mulți trăiesc din pensii mizere – cei care le au și pe acelea – ori doar din ceea ce produc în gospodărie. Și atunci, este de înțeles disperarea acestor oameni.

Deși atoritățile locale au asigurări că la Giurgiu nu este – cele puțin, ÎNCĂ nu este -pericol de pestă, instituirea filtrelor pe șoselele, anunțurile tot mai alarmante ce arată că virusul se apropie vertiginos de zona noastră, interzicerea vânzării porcilor și faptul că au văzut ce s-a întâmplat în alte zone ale țării îi determină pe țăranii giurgiuveni să treacă la măsuri ”extreme”: tot mai mulți decid că e mai bine să își taie porcii acum, în plină vară, decât să aștepte să se trezească cu ”potera” la poartă și să vadă cum le sunt luate și omorâte animalele. Că deja celebrele despăgubiri nu le mai așteaptă nimeni…

Și atunci, singura soluție pentru ca munca lor să nu fi fost în zadar rămâne sacrificarea animalelor de bună-voie. Măcar așa știu că se aleg cu ceva din porcul crescut – numai ei știu cât de greu – pe propria bătătură și că nu vor fi nevoiți să meargă, apoi, cu puținii bani pe care îi au, să cumpere carne de porc adusă cine știe de pe unde – în niciun caz de la noi, din România – din galantarele supermarketurilor…

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER