19 octombrie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

UN TÂNĂR SPORTIV – PRIMUL CARE A SCOS CRUCEA SFINȚITĂ DIN APĂ, DE BOBOTEAZĂ

Un tânăr în vârstă de 18 ani, luptător de greco-romane, a fost cel care a scos primul crucea sfinţită din lemn aruncată de episcopul Giurgiului, Prea Sfinţitul Ambrozie, în apele reci ale Dunării.

Gerul Bobotezei a venit în acest an la Giurgiu cu temperaturi cuprinse între minus cinci şi trei grade Celsius, astfel încât apele Dunării din dreptul Canalului Cama din municipiul Giurgiu, unde s-a desfăşurat în acest tradiţia aruncării crucii sfinţite în apă, au fost acoperite la primele ore ale dimineţii de un strat de gheaţă care a fost spart şi înlăturat din timp de scafandrii din cadrul ISU Giurgiu. La faţa locului s-au aflat şi echipaje SMURD dar şi voluntari de la Crucea Roşie care le-au oferit pături şi ceai cald participanţilor.

Manifestările prilejuite de Bobotează au început la Catedrala Adormirea Maicii Domnului din centrul municipiului Giurgiu, unde episcopul de Giurgiu, Ambrozie, a săvârşit Sfânta Liturghie după care, însoţit de un sobor de preoţi şi de sute de credincioşi, s-au deplasat în procesiune prin centrul municipiului Giurgiu până la Dunăre.

Aici a avut loc slujba de sfinţire a apelor Dunării, a fost rostită în cor rugăciunea Tatăl Nostru, după care episcopul a aruncat în apă trei cruci sfinţite din lemn.

În apele reci ale Dunării au sărit în acest an patru bărbaţi cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani, iar primul care a scos crucea a fost un tânăr de 18 ani.

‘Este primul an când particip la această frumoasă tradiţie a oraşului nostru, sunt sportiv, luptător de greco-romane, am vrut să particip şi anul trecut dar am fost respins pentru că nu împlinisem 18 ani, dar acum nu am mai ratat ocazia şi chiar am fost primul care a scos crucea din apă”, a declarat luni, pentru AGERPRES, Victoraş Petrişor Cimpoeru din satul Gostinu, judeţul Giurgiu.

El spune că nu s-a antrenat în mod special pentru această zi, dar viaţa de sportiv l-a ajutat să învingă.

Următoarele două locuri au fost ocupate de un tânăr în vârstă de 26 de ani din municipiul Giurgiu, lucrător în construcţii, cel care a scos primul crucea sfinţită din apă în ultimii doi ani, dar şi un bărbat în vârstă de 55 de ani, inginer electronist, care a declarat, pentru AGERPRES, că i-a plăcut foarte mult această competiţie şi se va antrena ca anul viitor să fie câştigătorul.

„Mă bucur că păstrăm această tradiţie specifică oraşelor de lângă apele mari, curgătoare, m-am născut şi am copilărit într-un sat, tot lângă Dunăre, unde se păstra această tradiţie, mă bucur că a crescut interesul pentru această tradiţie reînviată în oraşul nostru în ultimii 14 ani de zile, iar anul acesta s-au aliniat la start atât tineri cât şi un bărbat care are exact vârsta mea”, a declarat primarul municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu.

Primii trei bărbaţi care au scos crucile sfinţite din apă au primit din partea Primăriei municipiului Giurgiu premii în bani cuprinse între două sute şi patru sute de lei, iar episcopul de Giurgiu le-a oferit icoane, apă sfinţită, calendare şi busuioc.

Tradiţia spune că cei care scot din apă crucea sfinţită de Bobotează vor fi feriţi de boli tot anul.

www.agerpres.ro

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER