12 iulie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

URMEAZĂ ”O NOAPTE FURTUNOASĂ” LA GIURGIU: COD GALBEN DE AVERSE TORENȚIALE PÂNĂ JOI DIMINEAȚĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a transmis o atenționare meteo tip cod galben de instabilitate atmosferică, valabilă din această noapte (n.r: miercuri, 26 iulie), de la ora 02:00, până mâine dimineață la ora 10:00.

Conform meteorologilor, instabilitatea atmosferică se va menține temporar accentuată și se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, cu rafale de 50-60 km/h, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor fi de 20-25 l/mp.

Pentru a preveni inundațiile:

  • curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;
  • nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.

Înainte și pe timpul vijeliilor:

  • întrerupeți activitățile în aer liber și adăpostiți-vă în locuințe sau în spații care să vă asigure protecția; închideți ușile și ferestrele;
  • fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;
  • parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;
  • îndepărtați copacii sau ramurile uscate, care pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;
  • nu atingeți firele căzute la pământ.

Reamintim faptul că, în condiții de vânt puternic, folosirea focului deschis în gospodării sau arderea vegetației uscate sunt foarte periculoase, fiind și interzise. Vântul poate propaga focul, într-un timp foarte scurt, la clădiri, depozite sau chiar la păduri. Pentru a preveni incendiile, nu trebuie aruncate resturi de țigară sau bețe de chibrit aproape de căpițele de fân sau de locurile în care sunt depozitate furaje, lemne de foc, substanțe inflamabile sau alte materiale combustibile.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

https://fiipregatit.ro/ghid/furtuna/

Compartimentul Informare și Relații Publice ISU GIURGIU

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER