27 iulie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

URMEAZĂ O PERIOADĂ GEROASĂ, ÎN SPECIAL NOAPTEA ȘI DIMINEAȚA. CE NE RECOMANDĂ ISU?

Administraţia Naţională de Meteorologie a transmis, astăzi, o informare de vreme deosebit de rece, pentru perioada 16 ianuarie, ora 02:00 – 20 ianuarie, ora 10:00.

Conform meteorologilor, pe parcursul nopţilor şi al dimineţilor va fi ger, iar temperaturile minime vor coborî frecvent sub -10 grade şi se vor încadra, în general, între -18 şi -8 grade. Maximele diurne vor fi preponderent negative şi se vor încadra, în general, între -10 şi 0 grade. Local se va semnala gheţuş.

Având în vedere temperaturile scăzute prognozate pentru perioada următoare, ISU Giurgiu recomandă cetăţenilor să acorde o atenţie deosebită măsurilor de siguranţă în propriile locuinţe, astfel încât să îşi protejeze, atât viaţa, cât şi bunurile.

Pentru înlăturarea pericolului de incendiu la exploatarea sobelor, a aparatelor sau a mijloacelor electrice de încălzire, trebuie respectate următoarele măsuri:
– verificaţi sobele, canalele şi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile din apropiere;
– nu folosiţi alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba şi evitaţi supraîncărcarea acesteia;
– folosiţi soba doar cu uşa închisă şi aşezaţi o tavă metalică în dreptul uşii acesteia;
– nu puneţi în apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile;
– stingeţi focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa;
– nu adormiţi niciodată cu soba aprinsă;
– verificaţi integritatea aparatelor şi a mijloacelor de încălzire electrice, iar în cazul în care acestea sunt defecte, reparaţi-le cu ajutorul unui specialist sau înlocuiţi-le;
– decuplaţi aparatele de încălzire electrice înainte de a părăsi locuinţa sau de a adormi;
– nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi cu soba aprinsă ori cu aparatele de încălzire electrice în funcţiune.

Totodată, este recomandată evitarea deplasărilor pe distanţe lungi, expunerea în frig pentru perioade mari de timp sau extenuarea, deoarece efortul fizic la temperaturi scăzute poate cauza probleme de sănătate.

De asemenea, este necesară respectarea următoarelor recomandări:
– îmbrăcaţi-vă gros;
– pe timpul cât staţi afară, mişcaţi-vă permanent pentru a vă păstra căldura corporală şi feriţi-vă de ţurţurii care se pot forma pe clădiri;
– evitaţi trecerea, în mod brusc, din încăperile încălzite la temperaturile foarte scăzute din mediu;
– mâncaţi regulat şi consumaţi multe lichide, evitând excesul de cofeină sau alcool;
– protejaţi persoanele în vârstă, care au probleme de sănătate, copiii şi femeile însărcinate;
– purtaţi încălţăminte cu tălpi groase, antiderapante, pentru a evita căderile;
– în situaţii de urgenţă, apelaţi numărul unic 112.

Mai multe informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă sau alte date utile referitoare la manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obţinute prin intermediul aplicaţiei DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store şi AppStore.

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice ISU Giurgiu

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER