27 mai 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

VAL DE FRIG POLAR LA ÎNCEPUT DE PRIMĂVARĂ

Deși mai sunt doar câteva zile până la prima zi de primăvară, de România se apropie un val de ger năprasnic. Meteorologii ne avertizează că trebuie să ne pregătim de un episod de iarnă geroasă, care nu are legătură cu data din calendar.

Temperaturile au început deja să scadă, iar de duminică vom avea minus 10 grade pe timpul zilei în toată țara. De vină pentru această vreme rea este un vortex polar care afectează toată Europa.

“Pentru începutul săptămânii viitoare vorbim de vreme geroasă, temperaturi sub minus 10 grade chiar și ziua. Duminică și luni ne așteptăm că temperaturile să fie negative în toată țară. Din datele ultimelor materiale rezultă că primăvară debutează cu un episod de iarnă”, a spus meteorologul Alina Șerban, potrivit Știrile Pro TV.

Așadar dacă până acum am avut o vreme anormal de caldă, acum va fi anormal de frig. Senzația de ger a apărut deja. Din cauza vântului, la vârful Omu, temperatura resimțită a fost de minus 30 de grade, iar meteorologii numesc asta că fiind o temperatură scăzută extremă. Acest val de frig este o anomalie meteorologică. Totul pornește de la un vortex polar explică un climatolog.

“Acum, la 30 de km deasupra Polului Nord am avut o încălzire de 50 de grade Celsius peste valoarea înregistrată înainte iar această perturbație favorizează pătrunderea aerului rece dinspre nord la latitudini mult mai joase, practic toată Europa va fi afectată.”, a declarat Roxana Bojariu, climatolog.

Încălzirea neobișnuită de la Polul Nord, a fost cauzată în mare parte de micșorarea suprafeței de gheață. Iar asta a declanșat deja fenomene meteo paradoxale:

“Am avut ninsori în Arabia Saudită și în Nordul Saharei, toate aceste perturbații arată că avem o reconfigurare a felului în care se face transferul energiei din sistem.”, a mai spus Roxana Bojariu.

Datele le arată climatologilor că valul de frig va rămâne peste România cel mult 3 săptămâni.

Deocamdată, oamenii se pregătesc de Mărțișor. Cine să se gândească la ger, când vede tarabele pline cu broșe, zambile și ghiocei? Iar temperaturile plăcute de până acum au susținut și modă gleznelor goale.

www.stiripesurse.ro

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER