1 decembrie 2023

Distribuie articolul pe

Facebook

VARA S-A TERMINAT, INCENDIILE DE VEGETAȚIE CONTINUĂ ÎN GIURGIU…

Pompierii giurgiuveni au fost la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local. În ultimele două zile, aceștia au intervenit pentru stingerea a șapte incendii, în următoarele localități:

  • Grădinari au ars aproximativ 6.000 mp de vegetație uscată. Au acționat pompierii din cadrul Detașamentului Bolintin Deal, cu o autospecială de stingere;
  • Prundu (două intervenții) – au arsaproximativ 100 mp de cultură de porumb și10 ha de miriște de porumb. Au acționat pompierii din cadrul Punctului de Lucru Greaca, cu două autospeciale de stingere;
  • Falaștoaca – au arsaproximativ 100 mp de vegetație uscată și deșeuri menajere. Au acționat pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Colbași, cu o autospecială de stingere;
  • Gostinu (două intervenții) au ars aproximativ 5 ha de vegetație uscată. Au acționat pompierii din cadrul Detașamentului Giurgiu, cu două autospeciale de stingere;
  • Dealu – au arsaproximativ 10 ha de vegetație uscată. Au acționat pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Colbași, cu o autospecială de stingere.

Cauza probabilă de producere a incendiilor a fost focul deschis în spații deschise.

Informare preventivă

Potrivit legislației privind protecția mediului, arderea vegetației uscate este interzisă. Astfel, cetățenii trebuie să respecte următoarele prevederi legale:

  1. Ordonanţa de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare: protecția mediului constituie o obligație a tuturor persoanelor fizice și juridice. Acestora le este interzisă arderea miriștilor, a turbăriilor, a litierei pădurii, a stufului, a tufărișurilor sau a vegetației ierboase.

Proprietarii și deținătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu au obligația de a nu arde și de a preveni arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase. Încălcarea acestei prevederi legale constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice și de la 50.000 lei la 100.000 lei, pentru persoane juridice.

  1. Hotărârea Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor: arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, a deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

Reamintim faptul că utilizarea focului deschis nu este permisă la distanţe mici faţă de locurile cu pericol de explozie, faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc.

Recomandăm fumătorilor să nu arunce resturile de la țigară la întâmplare (de exemplu pe geamul autoturismului) pentru că pot incendia vegetația uscată de pe marginea drumului sau copacii, iar incendiile pot ajunge la culturile agricole, la alte proprietăți sau, în cele mai grave situații, pot provoca și victime.

 

Compartimentul Informare și Relații Publice ISU Giurgiu

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER