Victimele violenței domestice pot beneficia de sprijin in cadrul locuinței protejate “Venus”, serviciu social din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Giurgiu.
Locuința protejată pentru victimele violenței domestice, un cabinet de consiliere vocațională și un grup de suport pentru această categorie de beneficiari sunt servicii a căror activitate se desfășoară prin Proiectul “VENUS – Împreună pentru o viață în siguranță!”, implementat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Giurgiu în calitate de partener local al Agenției Naționale pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați.
În cursul anului 2022, au beneficiat de găzduire și servicii de suport specifice victimelor violenței domestice în cadrul locuinței protejate „Venus”, opt femei însoțite de un număr total de 12 de copii .
Adresa acestei locuințe protejate destinate victimelor violenței domestice este secretă publicului larg, fiind menită să asigure protecţie, siguranţă şi securitate personală beneficiarilor. Locuința protejată are capacitatea de șase locuri; este destinată cu precădere victimelor care nu au o locuinţă proprie şi care au nevoie să-şi continue procesul de pregătire şi adaptare la viaţă independentă precum şi reinserţia socio-profesională până la identificarea unei soluţii de locuire. Victimele violenței domestice pot beneficia de serviciile oferite în cadrul locuinței protejate pentru o perioadă determinată, de până la 12 luni.
“Serviciile sociale furnizate au fost în funcție de particularitățile fiecărui caz și nevoile victimei. Astfel, în cursul anului 2022, în locuinţa protejată, beneficiarilor le-au fost acordate servicii de cazare cu asigurarea hranei, consiliere socială, consiliere psihologică, orientare vocaţională, sprijin in vederea identificării unui loc din muncă;două dintre beneficiare au fost angajate în muncă. După caz, au beneficiat de acompaniere la unități medicale sau agenți economici. În anul 2022 perioada de acordare de servicii victimelor violenței domestice a fost diferită de la caz la caz; astfel, cea mai scurtă perioadă a fost de 17 zile iar cea mai lungă perioadă de acordare a acestor servicii a fost de 80 de zile”, a declarat Daniela Paraschiv, consilier în cadrul D.G.A.S.P.C. Giurgiu.
În afară de persoanele care au beneficiat de servicii în cadrul locuinței protejate “Venus”, în anul 2022, alte șase femei, victime ale violenței domestice, au beneficiat, la cerere, de programe specifice de asistență psihologică. Cabinetul de consiliere vocațională și grupul suport furnizează servicii specializate atât pentru persoanele găzduite în locuința protejată cât și pentru alte victime din comunitate.
D.G.A.S.P.C. Giurgiu