La nivelul județului Giurgiu, funcționează un serviciu social de tip locuință protejată pentru victimele violenței domestice, un cabinet de consiliere vocațională și un grup de suport pentru această categorie de beneficiari. Activitatea acestor servicii se desfășoară începând din martie 2019 prin Proiectul “VENUS – Împreună pentru o viață în siguranță!”, implementat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Giurgiu în calitate de partener local al Agenției Naționale pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați.
Victimele violenței domestice beneficiază de găzduire în locuința protejată pentru o perioadă de până la 12 luni. Adresa locuinței protejate este secretă publicului larg. Serviciile sociale furnizate, în funcție de complexitatea cazului și nevoile victimei,constau în consiliere psihologică, consiliere juridică, asistență socială, consiliere vocațională, orientare și formare profesională, ocuparea forței de muncă și reintegrare socială, asistență medicală, în vederea asigurării securității personale și a independenței economice și desprinderii din mediul captiv domestic.
13 persoane adulte (femei), dintre care 9 însoțite de un număr total de 20 de copii au beneficiat de la începutul implementarii proiectului (martie 2019) și până în prezent de servicii de găzduire și servicii de suport specifice victimelor violenței domestice. Pentru cele 13 victime adulte ale violenței domestice care au beneficiat de servicii sociale, având vârste cuprinse între 19 și 52 de ani, perioada de acordare a acestor servicii a fost diferită de la caz la caz, de la câteva zile la câteva săptămâni sau câteva luni.
În afară de aceste persoane, un număr de 9 victime ale violenței domestice au beneficiat, la cerere, de programe specifice de asistență psihologică și dezvoltare personală, cu scopul de a conștientiza și depăși situația de criză în care se aflauprecum și pentru dezvoltarea stimei de sine; cabinetul de consiliere vocațională și grupul suport furnizează servicii specializate atât pentru persoanele găzduite în locuința protejată cât și pentru alte victime din comunitate, fiind organizate atât ședințe de grup cât și individuale.Totodată, sunt furnizate servicii de sprijin vocațional și orientare profesională pentru facilitarea inserției beneficiarilor.
Toate persoanele din grupul țintă al proiectului au beneficiat, în funcție de particularitățile fiecărui caz și nevoile identificate, de sprijin și acompaniere la instanță pentru obținerea ordinului de protecție, acompaniere la unități medicale, unități bancare, agenți economici, etc.
Proiectul „VENUS – Împreună pentru o viață în siguranță!”, având o perioadă de implementare de 48 de luni,cofinanțat din Fondul Social European, Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014 – 2020,contribuie la îmbunătățirea și dezvoltarea măsurilor și serviciilor sociale în scopul prevenirii și combaterii violenței domestice, prin crearea și dezvoltarea unei rețele naționale inovative integrate care cuprinde 42 de locuințe protejate, precum și servicii integrate complementare de grupuri de suport și cabinete de consiliere vocațională.
Denisa Cristescu- consilier D.G.A.S.P.C. Giurgiu