20 aprilie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

VINE CRĂCIUNUL, APARE PESTA PORCINĂ…

Așa cum se întâmplă de câțiva ani, ca un făcut, pe măsură ce se apropie Crăciunul apar și focarele de pestă porcină în județ.

Potrivit datelor oficiale al DSVSA, la data de 24 noiembrie, în județ erau active trei focare de pestă porcină, la care se adaugă 98 de cazuri la porcii mistreți:

”Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Giurgiu informează proprietarii/deținătorii de porcine că în localitatea Bolintin Deal, județ Giurgiu, într-o exploatație non-profesională a fost confirmat un focar de pestă porcină africană.

Astfel, în județul Giurgiu, la data de 24.11.2020, sunt active:

  • 3 focare de P.P.A. în exploatații nonprofesionale (Slobozia, Uzunu și Bolintin Deal)
  • 98 de cazuri de P.P.A. la porcii mistreți în 17 fonduri de vânătoare (209 morți și 99 vânați/uciși)

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar, DSVSA Giurgiu sau autorităţilor locale.

ESTE INTERZISĂ COMERCIALIZAREA, ÎNSTRĂINAREA SAU MIȘCAREA SUB ORICE FORMĂ A PORCILOR VII, A CĂRNII ȘI PRODUSELOR DIN CARNE DE PORC PROVENITE DIN ZONELE DE RESTRICȚIE, CA URMARE A EVOLUȚIEI VIRUSULUI PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA).

Achiziționarea de suine de la persoane necunoscute, fără documente sanitare veterinare reprezintă un risc major de extindere a Pestei Porcine Africane, în acest caz proprietarii de animale  putând fi sancționați contravențional, fapt ce duce, implicit, la neacordarea despăgubirilor cuvenite, în cazul apariției bolii.

Subliniem faptul că fără sprijinul și înțelegerea cetățenilor, în special a crescătorilor de porci, apariția unor noi focare de boală nu poate fi stopată, fapt ce va duce la pagube economice importante atât în sectorul industrial cât și în cel gospodăresc.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic.

D.S.V.S.A. GIURGIU”

 

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER