27 iulie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

VOR FI OMORÂȚI ȘI PORCII DIN GIURGIU, CA ÎN ALTE JUDEȚE?

Este întrebarea pe care și-o pun acum mii de oameni, în special din comunele județului, panicați că, odată cu declararea oficială a primului focar de pestă porcină, vor trece prin același coșmar ca cei din celelalte județe lovite de virus: se vor trezi cu autoritățile la poartă și vor rămâne fără porci.

Deocamdată, se pare că nu se pune problema sacrificării animelelor, acolo unde nu este cazul, adică unde nu este semnalată pesta porcină.

Autoritățile spun că la Brăniștari s-a trecut la inventarierea tuturor animalelor din gospodării şi a fost instituită o zonă de protecţie pe o rază de trei kilometri în jurul focarului.

Potrivit Agerpres, directorul DSV Giurgiu, Liviu Florescu, a precizat că duminică autorităţile au efectuat recensământul porcilor în localitatea Brăniştari, iar luni se va face şi în localitatea Mihai Bravu, aflată în apropiere.

”Am efectuat recensământul animalelor din localitatea Brăniştari, urmând ca în cursul zilei de mâine să efectuăm acelaşi recensământ în localitatea Mihai Bravu, care intră în zona de protecţie. Rezultatul recensământului: au fost vizitate cinci sute de gospodării, 50% sunt nelocuite, iar numărul de animale estimate este undeva la trei sute de capete de porci”, a spus acesta.

Probele de sânge recoltate duminică au fost trimise la Institutul de Diagnostic pentru Bolile Animalelor Bucureşti pentru a vedea dacă animalele aflate în imediata apropiere a gospodăriei în care a fost găsit virusul pestei porcine africane au fost afectate.

„Dacă mâine avem rezultat negativ la buletinul de analiză lucrurile stau mult mai uşor şi putem stabiliza numai în localitatea Brăniştari această problemă, urmând apoi a menţine filtrul de dezinfecţie 70 de zile, după care se vor recolta iar probe”, a explicat Liviu Florescu.

În ceea ce privește gospodăria în care s-a depistat virului pestei porcine, autoritățile au anunțat că proprieratul avea 40 de porci, din care 32 au murit, fiind îngropați în curte. Pentru că animalele nu erau înregistrate legal, proprietarul nu va primi despăgubiri.

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER