18 octombrie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

VREME INSTABILĂ LA GIURGIU. CODUL GALBEN S-A TRANSFORMAT ÎN COD PORTOCALIU

Dacă sâmbătă meterologii emiseseră un cod galben de vreme rea pentru județul Giurigu, duminică, situația s-a înrăutățit, astfel că ANM a emis o nouă atenționare, de această dată, de cod portocaliu, iar ISU Giurgiu anunță:

” Administraţia Naţională de Meteorologie a transmis o atenționare tip cod portocaliu de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă de astăzi, de la ora 14:00, până mâine, la ora 03:00.  Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin vijelii puternice și ploi abundente.

În intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă de 50-90 l/mp. După-amiaza și seara, cu precădere în sud-vestul și centrul Munteniei vor fi perioade în care se vor semnala și vijelii puternice (viteze de 75-90 km/h), grindină și frecvente descărcări electrice.

Pentru a gestiona în mod operativ situațiile care ar putea apărea din cauza fenomenelor meteorologice periculoase, a fost convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și a fost activată grupa operativă. Astfel, pompierii, polițiștii, jandarmii, autoritățile locale și cele care fac parte din CJSU vor fi la datorie.

Echipajele ISU sunt pregatite să intervină cu mijloacele tehnice din dotare, astfel: trei motopompe de mare capacitate, patru motopompe remorcabile, 10 motopompe transportabile și 12 autospeciale, dotate cu echipamente pentru evacuarea apei. Totodată, a fost constituită o rezervă de personal, în măsură să intervină în cazul înregistrării unor situații deosebite.

ISU Giurgiu a înștiințat unitățile administrativ-teritoriale din județ cu privire la fenomenele meteorologice prognozate și a transmis măsurile ce trebuie luate pentru a preveni evenimentele care ar putea pune în pericol siguranța cetățenilor sau produce
pagube materiale. De asemenea, la nivelul primăriilor se va institui serviciul de permanență.

Măsuri în cazul producerii unei furtuni
– întrerupeți orice activități în aer liber;
– dacă vă suprinde furtuna, intrați în casă, într-o construcţie sau într-un
autoturism pentru a nu fi loviți de obiecte, pomi/crengi, stâlpi etc.;
– închideți bine ferestrele şi uşile;
– dacă vă aflați într-o zonă deschisă (câmp, plajă, o ambarcaţiune pe apă),
așezați-vă ghemuit, puneți mâinile pe urechi şi pe cap, iar capul între genunchi;
– evitați obiectele înalte, precum un copac izolat în zonă deschisă, câmpuri, plaje sau ambarcaţiuni pe apă, orice obiecte metalice, precum utilaje agricole,
echipamente de fermă, motociclete, biciclete, etc.;
– dacă vă aflați în pădure, căutați adăpost într-o zonă în care sunt copaci mai
puţin înalţi;
– dacă sunteți într-o zonă deschisă, mergeți spre o zonă joasă, precum o vale;
– dacă vă aflați pe un lac, ajungeți la mal de urgenţă şi adăpostiți-vă;
– evitați drumurile inundate (mers, șofat);
– aveți grijă la firele de curent electric căzute (mai ales în apă), la poduri avariate parțial sau total, la arbori sau cladiri afectate de furtună;
– dacă ați identificat persoane inconștiente, lovite de trăsnet: solicitați imediat ajutor medical la numărul de urgență 112;
– dacă sunteți instruiți, aplicați procedurile de resuscitare cardio-respiratorie (compresiuni toracice externe și ventilația artificială).”

În același timp, și hidrologii au emis o avertizare de cod galben de inundații pentru râurile din bazinul hidrografic Argeș, atenționare valabilă în intervalul 29 mai, ora 12 – 30 mai, ora 24.

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER