18 octombrie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

WEEK-END AGITAT PENTRU POMPIERI: ACCIDENTE ȘI MULTE INCENDII DE VEGETAȚIE

* Acordarea primului ajutor şi asigurarea măsurilor PSI în urma unui accident rutier produs pe A 1 Bucureşti – Piteşti

Evenimentul a avut loc, ieri după-amiază, pe sensul de mers către capitală, în zona localităţii Bolintin Vale, fiind implicate şase autovehicule, în care se aflau 13 persoane. La faţa locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detaşamentului Bolintin Deal, cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă, un echipaj SMURD şi o ambulanţă SAJ. De asemenea, în sprijin a fost solicitat şi elicopterul SMURD.

Două femei, în vârstă de 45 şi 48 de ani, din autoturisme diferite, au avut nevoie de îngrijiri medicale şi au fost transportate la spital cu elicopterul SMURD şi ambulanţa SAJ.

Pompierii au asigurat măsurile PSI şi au sablat partea carosabilă deoarece au fost scurgeri de carburanţi.

* Stingerea unui incendiu izbucnit în cimitirul din localitatea Budeni

Incendiul a avut loc ieri după-amiază, când flăcările au cuprins o troiţă din lemn. La faţa locului s-au deplasat pompierii din cadrul Gărzii de Intervenţie Colibaşi, cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă.

Au ars troiţa şi acoperişul pe o suprafaţă de aproximativ 3 mp. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost focul deschis în spaţii deschise.

* Asigurarea măsurilor PSI în urma unui incendiu izbucnit într-un apartament din municipiul Giurgiu

Incendiul a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, într-un apartament situat la parterul unui bloc din şoseaua Bucureşti. La faţa locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detaşamentului Giurgiu, cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă şi o ambulanţă SMURD.

O tigaie cu ulei, uitată pe foc, s-a aprins şi ar fi putut provoca un incendiu de proporţii, însă, din fericire, acesta a fost stins la timp. A ars uleiul din tigaie, s-a deteriorat aragazul, iar locuinţa a trebuit aerisită din cauza fumului emanat.

* Stingerea a 15 incendii de mirişte şi vegetaţie uscată în localităţile:
– Falaştoaca – au ars aproximativ 1.000 mp de vegetaţie uscată;
– Budeni – au ars aproximativ 500 mp de vegetaţie uscată şi mărăciniş;
– Neajlov – au ars aproximativ 2 ha de vegetaţie uscată şi gunoi menajer;
– Colibaşi – au ars aproximativ 3 ha de vegetaţie uscată;
– Roata de Jos – au ars aproximativ 2 ha de mirişte de grâu şi vegetaţie uscată;
– Hotarele – au ars aproximativ 100 mp vegetaţie uscată şi 200 baloţi de paie;
– Vadu Lat – au ars aproximativ 1.000 mp vegetaţie uscată;
– Câmpurelu – au ars aproximativ 2.000 mp vegetaţie uscată;
– Gogoşari – au ars aproximativ 1.000 mp vegetaţie uscată;
– Tântava – au ars aproximativ 2.500 mp vegetaţie uscată şi gunoi menajer;
– Gostinari – au ars aproximativ 100 mp de mirişte de grâu;
– Greaca – au ars aproximativ 5.000 mp de mirişte de grâu;
– Drăghineşti – au ars aproximativ 500 mp de mirişte de grâu;
– Milcovăţu – au ars aproximativ 3 ha de mirişte de grâu;
– Adunaţii Copăceni – au ars aproximativ 5 ha de mirişte de grâu.

Pentru stingerea incendiilor au acţionat pompierii din cadrul Detaşamentului Giurgiu, Detaşamentului Bolintin Deal, Gărzilor de Intervenţie Colibaşi, Mihăileşti, Roata de Jos şi Punctelor de Lucru Greaca şi Călugăreni cu 16 autospeciale de stingere cu apă şi spumă. Cauza probabilă de producere a incendiilor a fost focul deschis în spaţii deschise.

Potrivit standardelor privind bunele condiţii agricole şi de mediu ale terenurilor, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură excepţională în cazuri de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.

Precizăm faptul că în aceste cazuri coordonatele suprafeţelor agricole afectate de incendii vor fi înaintate către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) şi Garda de Mediu – Comisariatul Judeţean Giurgiu, pentru luarea măsurilor ce se impun, conform unui protocol de colaborare încheiat, la nivel naţional, în vederea monitorizării modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente.

Astfel, trebuie respectate următoarele prevederi legale:
1. Ordonanţa de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare: este interzisă arderea miriştilor, stufului sau vegetaţiei ierboase, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea, în prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă. Nerespectarea acestei prevederi legale se sancţionează cu amendă contravenţională, al cărei cuantum este cuprins între 3.000 – 6.000 lei pentru persoane fizice şi între 25.000 – 50.000 lei persoane juridice;
2. Hotărârea Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor: arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

În condiţiile în care se obţin toate aprobările prevăzute de legislaţia în vigoare, cetăţenii trebuie să respecte următoarele reguli şi măsuri preventive:
– la arderea miriştilor:
– desfăşurarea arderii numai pe timp de zi şi în condiţii meteorologice fără vânt;
– parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate;
– izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;
– asigurarea personalului care să supravegheze şi să stingă eventuale incendii, până la finalizarea arderii;
– asigurarea substanţelor şi a mijloacelor de stingere necesare, pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha;
– asigurarea unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha;
– pe terenurile în pantă, arderea miriştii se face pornind din partea de sus a pantei.
– la arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale:
– desfăşurarea arderii numai pe timp de zi şi în condiţii meteorologice fără vânt;
– arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate sau pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii şi stingerea jarului după terminarea activităţii;
– colectarea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în grămezi, astfel încât arderea să poată fi controlată;
– executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
– curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri;
– asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
– supravegherea permanentă a arderii;
– stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
– se interzice acoperirea focarelor cu pământ.

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice ISU Giurgiu

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER