Ziua de 10 noiembrie 2018 are o mare însemnătate istorică pentru orașul nostru, la această dată împlinindu-se 100 de ani de la eliberarea sa de către Armata Franceză a Dunării, în Primul Război Mondial.
Giurgiu a fost singura localitate românească eliberată de francezi înainte de încetarea ostilităților, întrucât la doar o zi, pe 11 noiembrie 1918, a fost semnat armistițiul de la Compiegne, iar războiul a luat sfârșit. În lupta de eliberare a orașului și-au pierdut viața 13 ostași francezi. Orașul port la Dunăre a fost decorat de Franța cu „Crucea de război cu palmete” și cu titlul de “Oraș erou”, distincții ce i-au fost înmânate ulterior, în octombrie 1922.
În dorința de a marca centenarul acestui moment important în istoria Giurgiului, dar și în semn de prețuire a legăturilor strânse de prietenie cu poporul francez, Primăria Giurgiu a organizat astăzi, 12 noiembrie, un eveniment evocator la care au fost invitați să participe reprezentanți ai Ambasadei Republicii Franceze în România, reprezentanți ai instituțiilor publice locale și județene, ai structurilor MAI, MApN, instituții de cultură, consilieri locali, consilieri seniori, europarlamentari, mass-media.
Prima parte a acțiunii s-a desfășurat la sediul Primăriei, în cadrul unei ședințe festive a Consiliului Local. Cuvântul de deschidere a fost adresat de către gazda evenimentului, primarul Nicolae Barbu, urmat de prefectul Adriana Puțaru, președintele Consiliului Județean, Marian Mina și dl. colonel Flavien Garrigou – Atașatul Apărării în România, Bulgaria și Moldova. A urmat apoi un moment de evocare istorică susținut de istoricul Dumitru Preda, după care primarul Nicolae Barbu a înmânat reprezentantului Ambasadei, dl. Colonel Flavien Garrigou, o diplomă onorifică, placheta de excelență și o medalie comemorativă. Medalii comemorative au fost oferite și celorlalți invitați la eveniment. De asemenea, în semn de apreciere pentru implicarea în promovarea acțiunilor de sărbătorire a Centenarului marii Uniri, Primăria Giurgiu a primit din partea președintelui Fundației Culturale Bartoc, Alexandru Bartoc, o diplomă și o medalie cu titlul “Giurgiu – Oraș Erou în Primul Război Mondial”.
Acțiunea a continuat apoi în Parcul Alei, cu o ceremonie de depunere a coroanelor de flori la Monumentul Armatei Franceze a Dunării, și cu o vizită la Muzeul Județean „Teohari Antonescu”, unde participanților și s-au prezentat rezultatele proiectului “Centenar, perspective 3D” și expoziția “Valori bibliofile franceze în colecții giurgiuvene” – anunță reprezentanții Primăriei Giurgiu.