Reprezentanţi ai administraţiilor locale din Giurgiu, Teleorman şi Călăraşi au încheiat, joi, un parteneriat privind înfiinţarea, în municipiul Giurgiu, a unui campus integrat de învăţământ dual, în cadrul unui proiect de 23 de milioane de euro, cu finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
„Este, de departe, cel mai complex proiect la care am participat, eu şi instituţia Consiliul Judeţean, după Revoluţie, şi, mai mult decât atât, este un proiect cu o importanţă covârşitoare pentru viitor oferind tinerelor generaţii, prin promovarea învăţământului profesional, nişte perspective adevărate. Prezenţa în consorţiu a Politehnicii va da multă greutate acestui proiect(…) Nu este un proiect doar al judeţului Giurgiu, este un proiect al Regiunii 3 Sud Muntenia şi vă asigur că vor avea acces la acesta tineri din toate judeţele şi din toate domeniile de activitate care vor să înveţe o meserie şi să primească un salariu corespunzător”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Giurgiu, Dumitru Beianu.
La eveniment au participat reprezentanţi ai administraţiilor locale din judeţele Giurgiu, Teleorman şi Călăraşi, reprezentanţi ai inspectoratelor şcolare, ai unor firme care vor să colaboreze în cadrul acestui proiect, de la Politehnica Bucureşti, dar şi deputatul giurgiuvean Alexandru Andrei.
„Este un moment extrem de important pentru cele trei judeţe implicate, vreau să felicit administraţiile din Giurgiu, Teleorman şi Călăraşi că au găsit un numitor comun, mulţumesc şi partenerilor din mediul privat care au depus eforturi atât logistice cât şi financiare şi s-au angajat la aceste eforturi, să vină alături de noi astfel încât să putem să realizăm acest consorţiu pentru campusul profesional regional, care pune bazele unei colaborări viitoare fructuoase atât pentru administraţiile implicate cât şi pentru locuitorii celor trei judeţe şi, în principal, pentru mediul de afaceri”, a declarat deputatul de Giurgiu, Alexandru Andrei.
Vicepreşedintele CJ Giurgiu, Elisabeta Mihalcea, a declarat că acest proiect oferă o oportunitate unică pentru a dezvolta Regiunea de Sud a României. „Astăzi, aici, scriem istorie, aducem 23 de milioane de euro în judeţul Giurgiu prin înfiinţarea acestui campus universitar dual”, a afirmat Elisabeta Mihalcea.
Potrivit acesteia, liceele care vor participa la proiect vor fi sprijinite în procesul de digitalizare prin dotarea cu computere noi, iar elevii care se vor înscrie la învăţământul dual vor primi o bursă de patru sute de lei pentru cei trei ani de studiu.
„Contribuţia noastră principală va fi transformarea oraşului Giurgiu într-un centru universitar. Intenţionăm crearea unei universităţi duale, crearea unor facilităţi de cercetare universitară la Giurgiu, să fie dezvoltate investiţiile majore care nu vor mai fi blocate de lipsa resursei umane şi, astfel, în cele trei judeţe participante să vedem ceea ce am văzut în ultimii trei ani cu Transilvania, din punctul de vedere al dezvoltării comunităţii”, a declarat şi coordonatorul academic al proiectului, profesor universitar Daniel Comeagă de la Politehnica Bucureşti.
Proiectul vizează realizarea unei rute complete de învăţământ tehnic, atât de nivel mediu, cât şi superior, cu scopul de a apropia oferta forţei de muncă calificată din cele trei judeţe de nevoile reale de pe piaţa forţei de muncă, formarea elevilor şi studenţilor urmând să se facă şi cu ajutorul firmelor interesate de angajarea acestora, la finalizarea studiilor.
www.agerpres.ro