18 octombrie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

UN COMITET SPECIAL AL CONSILIULUI EUROPEI VORBEȘTE DESPRE CAZURI DE TORTURĂ ÎN PENITENCIARUL GIURGIU

Comitetul pentru Prevenirea Torturii și a Pedepselor sau Tratamentelor Inumane sau Degradante (CPT) a solicitat joi autorităților din România să să remedieze deficiențele grave și persistente. Ei au arătat că celulele sunt dărăpănate, saltelele și lenjeria sunt uzate și cu ploșnițe.

În raportul realizat după vizita în România din perioada 10-21 mai 2021, care s-a axat pe tratamentul persoanelor private de libertate în penitenciare și unități de poliție, CPT îndeamnă autoritățile să ia măsuri prioritare în mai multe domenii: îmbunătățirea condițiilor de viață, oferirea de activități motivante pentru deținuți pentru a-i ajuta să se pregătească pentru reintegrarea în societate, creșterea numărului de personal din penitenciare și asigurarea faptului că serviciile de sănătate răspund nevoilor deținuților. (…)

Majoritatea persoanelor cu care s-a întâlnit delegația CPT a indicat că au fost tratate bine de către personal. Cu toate acestea, delegația a primit un număr considerabil de acuzații de maltratare fizică a deținuților de către personalul penitenciarului, inclusiv de către membrii forțelor operative mascate.

Acesta a fost cazul în special la închisoarea Giurgiu, unde au fost primite acuzații că mai multe persoane au fost supuse în mod repetat la bătăi pe tălpile picioarelor – o metodă de tortură cunoscută sub numele de „falaka”. CPT își reiterează îngrijorările foarte serioase cu privire la lipsa de înregistrare și raportare a leziunilor constatate de către serviciul de sănătate și la absența unor investigații eficiente în cazul acuzațiilor de rele tratamente în închisoare. În general, mai sunt multe de făcut pentru a îmbunătăți calitatea asistenței medicale oferite deținuților. Printre priorități se numără creșterea nivelului de personal, dotarea tuturor închisorilor cu echipamente medicale de bază și de urgență, asigurarea confidențialității medicale, îmbunătățirea înregistrării leziunilor și adoptarea unei strategii cuprinzătoare de sprijinire a persoanelor cu probleme legate de droguri.”(…)

În ceea ce privește agențiile de aplicare a legii, raportul indică faptul că majoritatea persoanelor cu care delegația CPT s-a întâlnit au declarat că au fost tratate bine de către poliție. Cu toate acestea, delegația a primit câteva acuzații de rele tratamente fizice (palme, pumni, lovituri cu piciorul și lovituri cu bastonul) din partea ofițerilor de poliție.

„CPT recomandă să se depună mai multe eforturi pentru a înregistra cu exactitate rănile suferite de personalul medical de către persoanele internate în custodia poliției în incinta poliției. CPT sugerează, de asemenea, că procurorii ar trebui să aibă proprii anchetatori pentru a spori independența, rapiditatea și rigurozitatea investigațiilor privind acuzațiile de rele tratamente”, se mai arată în comunicat. Constatările vizitei din 2021 evidențiază din nou condițiile materiale precare și regimul sărăcăcios oferit persoanelor din centrele de detenție și depozitele poliției. CPT este, de asemenea, extrem de critic față de îngrijirea și tratamentul minorilor deținuți în astfel de centre.

www.stiripesurse.ro

 

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER