”Semnul că învățământul giurgiuvean nu va mai avea un zâmbet trist” – este titlulul celei mai recente declarații politice a senatorului de Giurgiu Cristian Marciu, declarație susținută în plenul Senatului marți, 27 iunie.
Iată ce spune senatorul Marciu despre acest subiect:
”Este evident că educația, la toate nivelurile de învăţământ , cea care conferă tinerilor îndrăzneala de a alege un alt loc în viață și sentimentul de împlinire într-un larg orizont existențial, reprezintă o prioritate națională!
Investiția în EDUCAȚIE este crucială pentru dezvoltarea economică a țării și va determina prosperitatea viitoare a României, însă este nevoie de resurse financiare suplimentare, chiar peste 6% din PIB, ca să putem rezolva toate problemele din învățământul din România și pentru a recupera decalajele. De la subfinanţarea Educaţiei derivă numeroase probleme, precum pregătirea mai slabă a cadrelor didactice şi a elevilor dar și abandonul şcolar .
PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT face eforturi pentru a asigura acestui segment suportul financiar necesar pentru depășirea tuturor sincopelor, printr-o distribuţie reală şi corectă a veniturilor, reflectată în modernizarea şi eficientizarea învăţământului – care să permită creşterea calităţii actului educaţional , a infrastructurii, materiale didactice, metode de predare şi pregătire a cadrelor didactice în concordanţă cu nevoile şi aşteptările elevilor și studenților.
Ce are specific județul Giurgiu și care sunt factorii de risc care influențează rezultatele școlare și care au generat în ultimii ani, în special la examenele de bacalaureat , rezultate foarte slabe?
- Județul Giurgiu, este un județ sărac, cu un nivel de trai scăzut, cu mulți părinți plecați la muncă în străinătate. În perioada vulnerabilă de creștere, a adolescenței, elevii, lipsiți de afecțiunea părintească, sunt expuși unor experiențe traumatizante pe perioade îndelungate de timp.
- .Județul Giurgiu este un județ preponderent rural , cu 51 comune, 2 orașe și doar un municipiu /reședință de județ. Asfel că, în principal , acești părinți ai elevilor au un nivel redus de trai și nu numai că nu își pot permite să investească suplimentar în educația copiilor, în meditații, dar întâmpină mari greutăți și în suportarea costurilor materiale cotidiene pe care le implică procesul educațional!
Cu toate acestea, indicatorul abandon școlar nu mai este reprezentativ pentru județul Giurgiu , el ajungând în ultimul an școlar la 1,18%, la o populație școlară de aproximativ 36.000 de elevi și preșcolari. Abandonul școlar este cel care frânge destine, este cel care fără niciun un dubiu poate conduce ca generații întregi de elevi să devină la maturitate asistați social – și în aceste condiții țara nu prosperă!
In anul 2017 însă, învățământul din județul Giurgiu a obținut rezultate remarcabile la etapa națională a olimpiadelor pe discipline: 3 premii III, 13 mențiuni, 2 premii speciale 1 medalie de aur, 2 medalii de argint, 1 diplomă de onoare, defalcate astfel pe disciplinele de studiu:
- Fizică: 2 mențiuni, 1 medalie de aur, 3 medalii de argint, 1 medalie de bronz, 1 diplomă de onoare;
- Limba franceză: 3 mențiuni speciale
- Informatică: 1 mențiune
- Limba italiană: 1 premiu special
- Limba germană: 2 mențiuni secțiune PROIECT
- Religie ortodoxă: 1 premiu III
- Cultul ortodox: 1 mențiune
- Pedagogie-psihologie: 1 mențiune, 1 mențiune special
- Interpretare instrumentală: 2 premii III
- Limba rromani: 2 mențiuni
- Educație financiară: 1 mențiune.
Iar clasamentul unităților școlare din județul Giurgiu este următorul :
- Colegiul Național ION MAIORESCU, municipiul Giurgiu
- Liceul Teoretic Tudor Vianu , municipiul Giurgiu
- Liceul Teoretic Nicolae Cartojan, Școala Gimnazială Academician Marin Voiculescu, Școala de Muzică și Arte Plastice Victor Karpis – toate din mun. GiurgiuGiurgiu
- Seminarul Teologic Teoctist Patriarhul – mun Giurgiu, Școala Gimnazială nr. 1 com. Cosoba, Palatul Copiilor, Școala Gimnazială Mihai Eminescu – si acestea din mun. Giurgiu.
Doresc să transmit de la înalta tribună a Senatului recunoștința și aprecierea noastră față de profesorii lor – care fac cinste învățământului și față de elevii premiați, a căror muncă depusă cu pasiune le va asigura în viitor succesul profesional și va contribui la dezvoltarea economică națională și la sporirea prestigiului României.
Cuvinte de mulțumire adresăm și părinților acestor 22 elevi premiați la etapa națională a olimpiadelor pe discipline din județul Giurgiu: Ion Gabriela – din com .Cosoba , Rotarescu Marian, Bădălan Nicoleta Valentina, Ciupitu Georgiana, Buzea Alexandru Mihai Iulian, Goia Andreea Silvia, Ghinea Teodor, Vochici Iulia Victoria, Bucur Evelin, Bratu Giulia, Boboc Maria, Brabete Marius Stelian, Găină Ciprian, Gogoașe Denisa, Gurban Ovidiu, Popa Maria, Curt Florin , Udroi Cătălin, Năstasă Maria Sara, Tamaș Eugen, Buză Alexandra, Vișan Cristina – de la unități școlare din municipiul Giurgiu.
Acesta este semnul, care nu poate fi ignorat, că ÎNVĂȚĂMÂNTUL GIURGIUVEAN NU VA MAI AVEA UN ZÂMBET TRIST!
Vă mulțumesc!
SENATOR DE GIURGIU CRISTIAN MARCIU”