Caravana de Bine a Crucii Roşii Române, un proiect de sănătate care constă în acordarea de servicii medicale gratuite adulţilor şi copiilor aflaţi în zone rurale, a staţionat sâmbătă şi duminică în comuna Vedea din judeţul Giurgiu.
Timp de două zile, la Caravana s-au prezentat 241 de pacienţi şi au fost efectuate 918 consultaţii.
Proiectul Caravana de Bine a fost lansat de Societatea Naţională de Cruce Roşie din România în luna februarie 2022 şi are ca obiectiv accesul persoanelor din mediul rural la screening medical pentru depistarea unei game largi de patologii de medicină generală, medicină internă, pediatrie, cardiologie, diabetologie.
Caravana face parte din Campania naţională de promovare a sănătăţii în comunităţile rurale şi este implementată de Crucea Roşie Română cu sprijinul financiar al organizaţiei United States Agency for International Development (USAID), prin intermediul apelului global al Federaţiei Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie (IFRC).
În zilele de 24 – 25 septembrie 2022, Caravana de Bine a făcut oprire în localitatea Vedea din judeţul Giurgiu, o comună cu 2 584 de locuitori dintre care 30.38% sunt persoane cu vârsta de peste 60 de ani şi 14,01% sunt copii sub 14 ani. Conform chestionarelor realizate de voluntarii filialei de Cruce Roşie Giurgiu, în comuna Vedea, 53,33% dintre respondenţi nu au realizat nicio investigaţie medicală în ultimii 3 ani.
Astfel, timp de două zile, o echipă multidisciplinară formată din medici specialişti şi rezidenţi, asistenţi medicali, personal angajat şi voluntari ai Crucii Roşii Române au fost alături de locuitorii comunei şi au efectuat gratuit următoarele:
– EKG şi ECOGRAF
– Consultaţii: cardiologie, medicină internă, pediatrie, diabetologie, oftalmologie
– Măsurarea tensiunii arteriale şi a glicemiei
– Sesiuni de instruire în acordarea primului ajutor – pentru adulţi si copii
– Sesiuni de educaţie pentru sănătate pe diferite teme – igiena dentară, nutriţie şi stil de viaţă sănătos (alimentaţia copilului mic, alimentaţia şcolarului), prevenirea infectării cu SARS-CoV-2, prevenirea bolilor cu transmitere sexuala, TBC.
În urma examinărilor, au fost eliberate scrisori medicale cu rezultatul bilanţului clinic şi paraclinic, precum şi recomandări terapeutice care vor fi urmate sub îndrumarea medicului de familie.
„Caravana de Bine este un proiect de echipă în care trebuie să ne sincronizăm tot timpul. Este un proiect care presupune mult efort fizic dar şi efort emoţional şi cred că secretul rezultatelor noastre excepţionale este faptul că pe toţi ne leagă dorinţa de a face bine. Sunt mândră şi recunoscătoare să fac parte din acest proiect şi mulţumesc echipei formată din cadre medicale, asistenţi medicali şi voluntari care participă absolut benevol la fiecare acţiune. Mulţumesc în aceeaşi măsură colegilor mei şi voluntarilor de la filiala de Cruce Roşie Giurgiu pentru toată organizarea de la nivel local.”, a declarat Raluca Buzea, Manager proiect educaţie pentru sănătate.
Crucea Roșie Română