Directorul general al SC Apa Service SA Giurgiu, Alexandru George Popescu, a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că preţul pentru apă şi canalizare va creşte la Giurgiu cu aproximativ 43 la sută, de la 1 iulie 2023.
„În perioada următoare, sper cu data de 1 iulie 2023, să intre în vigoare un nou tarif pentru apă şi canalizare. Fără majorarea tarifului, societatea nu va putea să mai supravieţuiască şi vom avea grave probleme cu cheltuielile de exploatare”, a afirmat directorul Alexandru George Popescu.
El a precizat că din cei 47 de operatori în domeniu la nivel naţional, SC Apa Service SA Giurgiu se află în prezent pe poziţia 45 din 47 în privinţa acestui tarif, cu 8,85 lei preţul fără TVA al apei şi apei uzate, respectiv 4,4 lei pentru un metru cub de apă şi 4,45 la canal.
„După aplicarea noului tarif, vom ajunge pe poziţia 17 la nivel naţional, deci nu ajungem nici măcar în primii zece, nici măcar în primii 15, eu zic că este un preţ mai mult decât rezonabil (…) O să avem 12, 66 lei, fără TVA, din care preţ apă potabilă de 5,88 lei şi preţ canalizare de 6,78 de lei. Cel mai mare preţ la nivel naţional este la operatorul de la Turda de 15,07. Preţul la Giurgiu creşte de la 8,85 lei la 12,66 de lei. Plecăm de la un preţ la apă de 4,40 lei un metru cub şi ajungem la 5,88 de lei, asta, în procente înseamnă o creştere de aproximativ 33% la apa potabilă, iar la apă uzată de la 4,45 la 6,78 lei, adică o creştere de 52 de procente. Pe total preţ, este o creştere de aproximativ 43%”, a arătat directorul general al Apa Service Giurgiu.
El a arătat că preţurile la apă la Giurgiu nu s-au mai majorat din luna martie 2022, însă în ultimii ani creşterea preţurilor la materiale, servicii, rata inflaţiei, lipsa investiţiilor în reţelele de apă şi creşterea preţurilor la energia electrică au pus presiune în direcţia majorării de tarif.
„Am avut nişte investiţii atunci când s-au atras fonduri europene pe POS şi de atunci nu s-a mai mişcat absolut nimic, asta era în perioada 2012-2020, iar evoluţia preţurilor la energia electrică ne-a aruncat în aer pentru că dacă în luna septembrie 2022 aveam un profit de un milion de lei, anul 2022 l-am încheiat cu o pierdere de 1,4 milioane de lei şi asta, în mare parte datorat de creşterea la energia electrică, dar au fost şi creşterile de preţuri la reactivi, materiale, majorările salariale. Acest nou tarif se va aplica cu aprobarea ADI-ului, în cadrul acestuia sunt aproximativ 30 de UAT-uri în judeţ şi trebuie să avem majoritatea să voteze acest tarif”, a mai afirmat directorul general al SC Apa Service SA Giurgiu.
De asemenea, Alexandru George Popescu a mai menţionat că din punctul său de vedere, acest tarif ar trebui adaptat în fiecare an.
www.agerpres.ro