Autoritățile din Giurgiu și Ruse s-au reunit pentru a găsi soluții în vederea fluidizării traficului prin Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu – Ruse
Miercuri, 13 decembrie a.c., prefectul județului Giurgiu, Florentina Stănculescu și subprefectul județului Giurgiu, Mirel Brăgaru, au participat la o întâlnire de lucru organizată de Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu, pe tema fluidizării traficului rutier prin Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu – Ruse în perioada următoare.
La întâlnirea menționată au participat: șeful I.T.P.F. Giurgiu, comisar-șef de poliție Viorel Vlăsceanu, șeful Sectorului Poliției de Frontieră Giurgiu, comisar-șef de poliție Costel Filimon, șeful Inspectoratului de Poliție Județean Giurgiu, chestor de poliție Ionuț Dana și șeful Serviciului Rutier din cadrul IPJ Giurgiu, comisar de poliție Cosmin Stan.
Din partea autorităților bulgare au participat: guvernatorul Regiunii Ruse, Danail Borisov Kovachev, subprefectul Regiunii Ruse, Georgi Georgiev, precum și președintele Euroregiunii Danubius, Lili Ganceva.
În contextul apropierii sărbătorilor de iarnă și a minivacanțelor aferente acestor sărbători, când este preconizată o creștere a valorilor de trafic prin Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu – Ruse, asigurarea fluenței circulației reprezintă o prioritatea pentru autoritățile cu atribuții în acest domeniu.
Încă de la debutul întâlnirii, prefectul județului Giurgiu a semnalat o problemă deosebit de gravă în ceea ce privește traficul rutier în zona Punctului de Trecere a Frontierei Giurgiu – Ruse, și anume accidentele rutiere tot mai numeroase ce au loc pe DN5 București – Giurgiu, cauzate de staționarea pe zeci de kilometri a tirurilor care tranzitează frontiera româno – bulgară. ”Din păcate, tot mai mulți cetățeni, indiferent că sunt români, bulgari sau de altă naționalitate, își pierd viața în astfel de accidente, de aceea trebuie găsită urgent o soluție comună pentru evitarea acestor cozi și fluidizarea traficului în zonă.”, a afirmat prefectul județului Giurgiu.
La rândul său, guvernatorul Regiunii Ruse a precizat că statisticile arată că în ultimii ani, numărul tirurilor care tranzitează frontiera româno – bulgară a crescut semnificativ, de aceea această problemă afectează atât partea română, cât și cea bulgară, mai ales că se cunoaște capacitatea permisă de infrastructura Podului ce leagă cele două state.
O altă problemă semnalată a fost referitoare la faptul că nu sunt operaționalizate la capacitate maximă cântarele folosite pentru măsurarea greutății autocamioanelor.
În cadrul discuțiilor, autoritățile bulgare prezente au propus ca de fiecare dată când se înregistrează valori mari de trafic pentru turisme și mai mic pentru autocamioane, lucrătorii care se ocupă de măsurarea greutății să fie transferați pentru a eficientiza controlul turismelor.
Tot în cadrul ședinței, subprefectul județului Giurgiu a propus ca atât Instituția Prefectului – județul Giurgiu, cât și cea din Ruse, să transmită o propunere către Ministerul Transporturilor aferent ambelor state, conform căreia taxa pentru trecerea Podului pentru turisme să poată fi achitată online și, astfel, lucrătorii care se ocupă de încasarea acestei taxe să poată fi transferați pentru a se ocupa de activitatea de măsurare a greutății autocamioanelor.
De asemenea, guvernatorul Regiunii Ruse și-a manifestat convingerea conform căreia construirea unui nou pod peste Dunăre, între Giurgiu și Ruse, reprezintă soluția ideală pentru fluidizarea traficului, iar în acest scop trebuie ca ambele state să depună eforturi comune pentru accelerarea lucrărilor: ”Voi face tot ce este posibil în acest sens, mai ales că Regiunea Ruse reprezintă o prioritate pentru guvernul bulgar.”, a mai spus guvernatorul.
La finalul discuțiilor, toate oficialitățile prezente au stabilit că vor menține periodic legătura și că vor întreprinde toate demersurile legale la ministerele de resort, obiectivul primordial fiind siguranța traficului rutier pentru toți cetățenii.
Purtător de cuvânt al Instituției Prefectului județul Giurgiu,
Teodora Nicolau