Luni, 21 august, absolvenţii de liceu care nu au reuşit să promoveze bacalaureatul în prima sesiune vor susţine proba scrisă la Limba şi literatură română, fiind vorba despre peste 39.000 de candidaţi înscrişi. Primele rezultate vor fi afişate pe 1 septembrie, iar cele finale pe 6 septembrie.
Potrivit calendarului publicat de Ministerul Educaţiei, luni, 21 august, demarează examenul de Bacalaureat, sesiunea a doua, cu proba scrisă la limba şi literatura română, urmată, pe 23 august, de proba obligatorie de profil, iar pe 24 august absolvenţii de liceu vor susţine proba la alegere, în funcţie de profil şi specializare.
Pe 25 august are loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, iar pe 28 august va fi evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B. Iar pe 29-30 august, este programată evaluarea competenţelor digitale – proba D, urmând ca pe 30-31 august, vor fi evaluate competenţele lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională – proba C.
Noutatea acestei sesiune o reprezintă inversarea probelor, absolvenţii de liceu susţinând mai întâi probele scrise, apoi evaluarea competenţelor lingvistice sau digitale.
Rezultatul obţinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română/limba maternă nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea unui nivel de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional: experimentat, avansat şi mediu. Candidatul care refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse la una din probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale se consideră că nu a susţinut proba, precizează sursa citată.
„Nu este permis accesul candidaţilor în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu”, atenţionează Ministerul Educaţiei.
Afişarea primelor rezultate va avea loc în 1 septembrie, până la ora 16,00, iar elevii nemulţumiţi de note pot depune contestaţii între orele 16:00 -20:00. Între 2 şi 5 septembrie vor fi rezolvate contestaţiile, iar în 6 septembrie vor fi afişate rezultatele finale.
Anul trecut, rata de promovare înregistrată în sesiunea august-septembrie a examenului naţional de Bacalaureat a fost de 24%, un rezultat apropiat cu cel din anul 2015, când promovabilitatea a fost de 24,1%. (www.mediafax.ro)
La Giurgiu, duminică dimineaţă a fost organizată tragerea la sorţi pentru stabilirea membrilor comisiilor pentru cea de-a doua sesiune a Bacalaureatului.