Multe proiecte, multe investiții, o comună în dezvoltare – asta se spune despre comuna Gogoșari; și, pentru a ne convinge despre realitatea de la fața locului, am mers la Gogoșari, unde am stat de vorbă cu primarul Dănuț Daia despre investițiile din ultimii ani.
Acesta ne-a prezentat, pe scurt, cele mai importante proiecte derulate în comună:
”Aș începe cu proiectele deja finalizate, iar unul din cele mai importante constă în reabilitarea și modernizarea prin asfaltare a 5 kilometri de străzi, proiect finanțat de Ministerul Dezvoltării, prin programul PNDL2. Pe lângă asfaltarea celor 5 kilometri de drum, în același proiect au fost reabilitate trotuarele și accesele în curți, pe această porțiune de drum.
Un alt proiect finalizat este platforma comunală de depozitare și gospodărire a gunoiului de grajd, un proiect extrem de important, având în vedere cerințele de mediu actuale; acum, toi deținătorii de animale din comună au posibilitatea de a depozita gunoiul de grajd în condițiile de mediu impuse de actuala legislație, oferindu-le, totodată, și posibilitatea de a accesa viitoare proiecte europene, fără a mai fi nevoiți să-și construiască propriile platforme de depozitare.
Pe lista proiectelor derulate și finalizate în acest mandat se află și montarea a 390 de lămpi de iluminat public; odată cu finalizarea acestui proiect, în strânsă legătură cu sistemul de supraveghere video al comunei, prin montarea de camere video pe străzile principale, s-a constatat o scădere semnificativă a ratei infracționalității în comună, cu alte cuvinte, cetățenii sunt în siguranță.
Tot în acest mandat, au fost pietruiți peste 15 kilometri de drumuri locale; și tot la capitolul ”drumuri”, este de menționat că, în aceeași perioadă, Consiliul Județean a pietruit DJ505, pe porțiunea cuprinsă între Gogoșari ș Putineiu, precum și pe o porțiune de 5 kilometri, între Gogoșari și Vedea.
Un alt proiect important are ca subiect finalizarea, punerea în funcțiune și predarea către Apa Service a stației de alimentare cu apă de la Izvoru, precum și extinderea rețelei de alimentare cu apă în satul Izvoru, strada Fântânilor, proiect realizat din fonduri proprii.
Investițiile menționate până acum reprezintă doar o parte a proiectelor derulate la Gogoșari, pentru că avem încă multe proiecte aflate în derulare.
Unul dintre acestea este asfaltarea drumurilor locale, pe o lungime de 4,8 kilometri, un proiect cu finanțare de la Ministerul Dezvoltării, prin Programul Anghel Saligny; apoi, se lucrează la modernizarea DJ 505 (str. Gloriei), fiind turnat, deja primul strat de asfalt. Înainte de demararea proiectului, pe strada Gloriei a fost înlocuită integral rețeaua de alimentare cu apă, cu toate branșamentele la curțile sătenilor, astfel încât, după asfaltare, să nu mai fim nevoiți să spargem strada.
Un alt proiect aflat în plină derulare este reabilitarea șoselei principale din comună, de la intrarea în Gogoșari până la ieșirea din Drăghiceanu, lucrările fiind executate de Direcția Județeană de Transporturi, ce are în administrare acest sector de drum.
La capitolul investiții importante, nu pot omite construirea unei săli de sport moderne la Izvoru, un proiect finanțat de Compania Națională de Investiții, lucrarea urmând a fi finalizată în această lună, astfel încât, din toamnă, copiii din comună vor putea face orele de educație fizică în condiții optime. Sala va putea fi folosită de copii și în timpul liber.
Și tot prin Compania Națională de Investiții se derulează lucrările de modernizare a dispensarului din comună, proiect a cărui finalizare va asigura accesul la servicii de sănătate moderne pentru locuitorii comunei Gogoșari.
Nici partea culturală a vieții localnicilor din Gogoșari nu a fost uitată, astfel că am reușit să obținem o finanțare de la Administrația Fondului de Mediu pentru reabilitarea Căminului Cultural; aici, lucrările sunt realizate în proporție de peste 90%, urmând că în cursul lunii august, oamenii din comună să poată beneficia de un cămin cultural modern.
Printre proiectele aflate în curs de implementare se numără și cel depus și câștigat prin PNRR: digitalizarea serviciilor comunei, mai exact, montarea de fibră optică în comună, instalarea a încă 67 de camere video pentru monitorizare, dar și achiziția de echipamente pentru Primărie (calculatoare, xerox etc), echipamente ce eficientizează relația dintre funcționarii Primăriei și locuitorii comunei.
O problemă importantă cu care se confruntă locuitorii satului Gogoșari este cea legată de furnizarea apei potabile; aici, din cauza scăderii nivelului pânzei freatice, există multe întreruperi în alimentarea cu apă. Proiectanții au propus ca satul Gogoșari să fie alimentat cu apă din Izvoru, iar pentru acest proiect a fost aprobată finanțarea – în valoare de 3 milioane lei – prin programul Anghel Saligny. Lucrările propriu-zise vizează construirea unei noi stații de apă în satul Gogoșari, forarea de puțuri la Izvoru și realizarea conductei de alimentare între cele două localități. Sperăm ca până la sfârșitul anului să înceapă efectiv lucrările la acest proiect.
Construcția unei școli noi, la standarde europene, în satul Gogoșari este un alt proiect aflat într-un stadiu destul de avansat – în ceea ce privește documentația: mai este necesar doar avizul de la ISU, astfel încât, tot până la sfârșitul anului, sperăm să începem și aici lucrările.
Și tot la capitolul construcții, notăm modernizarea bisericii din satul Gogoșari și un sediu de primărie modern, acestea fiind temele altor proiecte aflate în lucru.
De asemenea, printr-o asociere cu Consiliul Județean, în acest an va fi asfaltată și modernizată strada Malu din satul Gogoșari. Și tot în parteneriat cu Consiliul Județean avem un proiect pentru dotarea cu mobilier a școlii din Gogoșari; de menționat că, din această lună, toți elevii din comună primesc, zilnic, câte o masă caldă, Gogoșari fiind inclusă pe lista comunelor beneficiare ale programului Masă caldă.
Și tot elevii din comună vor beneficia de un alt parteneriat cu Consiliul Județean: comuna va primi un microbuz școlar electric pentru transportul elevilor; în plus, va fi construită și o stație de încărcare a autovehiculelor electrice.
Proiectele menționate mai sus sunt doar o poarte a celor pe care ni le-am propus pentru perioada următoare; lista este mult mai lungă, așa că vom reveni, în viitor, cu noi proiecte pentru comuna Gogoșari”, a încheiat primarul Dănuț Daia.
După toate cele aflate de la primarul Dănuț Daia, am concluzionat că, deși este o comună relativ mică, cu un buget limitat, Gogoșariul reușește să se dezvolte. Și asta doar pentru că administrația locală a înțeles importanța proiectelor finanțate cu fonduri europene și naționale.